Nuffnang

Wednesday, January 6, 2021

apa khabar 2021 kalian..



 tak sangka 2020 kita cuma bulan 1,2 dan 3 kan.

apa khabar kalian diluar sana? aku harap kalian baik2 saja. aku disini, baik2 saja dengan keluarga. masih dalam malaysia 😂

buat yang sedang patah semangat, jangan mengalah.

buat yang sedang berjuang, cekalkan hati, sikit lagi.

buat yang sedang bahagia, aku ucap tahniah.

buat yang sedang enggan berganjak, utk kamu, aku ada.

buat yang baru di garisan pemula, semoga berjaya ya!

buat yang rasa gagal, ingatlah kembali apa yg buat kau berazam.


jalan kita semua tak sama.

baik jika masih atas dunia;

atau jika sudah ada disana.

teruskan usaha amal, jangan berhenti.


tahun 2020

aku keguguran lagi, sampai aku trauma untuk hamil kembali, aku rasa gagal sangat, kenapa susah nak jadi ibu buat kedua kali?

siang malam aku nangis. mimpikan anak2 yang pergi tak kembali. masih lagi tengok gambar2 waktu aku masih hamil, walau tak lama, 12 minggu, 10minggu. aku tetap pernah hamil anak kedua dan ketiga.


kekuatan aku; suami.

ternyata sangat, Allah maha bagi apa yg aku perlu (bukan apa yg aku mahu). terima kasih syukur alhamdulillah untuk pemberian insan yg buat aku kadang lupa yg dia ada kat sebelah walau pada waktu aku di titik paling rendah. dia ada. dia ada. alhamdulillah.


hujung tahun, saat mahu mengira detik meninggalkan tahun 2020, mak ani aku pergi mengadap illahi. Allah. mak ani was my eldest sister biological mom. kakak aku takde adik beradik lain yg seibu. mmg anak tunggal. mak ani lepas berpisah dengan ayah, memang tidak berkahwin lain. ya Allah sedihnya.. sedih hilang mak ani.. sedih tengok kakak yg kehilangan mak buat selamanya.. 4 hari dah mata ni bengkak tak reti nak relaks. asyik nak menangis je kerja dia 😢


doakan kakak aku kuat. doakan kami kuat.

aku doakan kalian semua jugak kuat.


bismillah. selamat datang 2021..

Wednesday, April 22, 2020

tak sangka eh

tak sangka eh.
Ujian dari Tuhan kali ini
besar sungguh untuk kita semua jalani
datangnya dari zarah sekecil mini

tak sangka eh
puasa tahun ni
masjid surau tak dapat dijejaki
makan ketupat rendang di rumah saja raya aidilfitri nanti

tak sangka eh
dunia kita cuma di mana kita berada kini
lupakan tentang makan2 di kedai fav jual mi kari
atau saja nak masuk pasar mini



becoming me 😊

alis
masih di zaman covid19
2020

Friday, September 20, 2019

sekarang, setahun, cuma dua kali saja.

hi uols
lama tak bersiaran ni. apa macam. ada baik kah? apa yg berubah setakat dah sampai pertengahan sept 2019 ni? as for me, banyak.
my eldest just finished her upsr.
my #2 makin tinggi.
my #3 tahun depan dah primary
my #4 dah makin banyak cakap, and kejap2 nyanyi let it go let it go (infact now she is singing the song out loud kat hall tu for the freaking countless+infinity times dah!) 😑
and
my #5 he wud be around 6-7months old now if he could make it, but sadly he cant. maka bermain2 lah beliau di taman syurga sekarang ni. hang it there buddy, ibu n others will someday will deff follow u soon 🙃

as the family keeps on growing, my weight pon sama growing nyer lahai! sejak kawen naik dekat 10kg kot 🥴 for time being i buat IF 18:6 n focus more on fruits n veges, we see laa how it goes ok.

last time i went shopping kat mall with my bff, dia kata i dah banyak berubah, time bujang dulu suka beli benda merepek2 laa benda baking laa benda makan viral kat blog laa, nowdays my groceries list is like ayam-telo-ayam-telo-oat-susu, boring la weh dia kata 😂

well, thats life. embrace it la. nak merungut banyak2 pon semua akan/sedang/pernah merasa apa yg aku rasa skrg kan? i bet we all did it, n some of u survived what, no? 😆

see, my writing pon dah macam mak2.

alis yg dulu ternyata bukan alis yg sekarang.

but hey it doesnt mean that i will become totally new alis.

i am still the Alis, penulis blog Peminjam Rusuk Fahri

walaupun my husband namanya Mr S
walaupun i dah lupa my password to get thru this blog and have to create the new one 😷
walaupun i masuk blog dua kali setahun (instead of dua kali seminggu😷😷😷)

i am, still your Alis.

take care uols. 
musim jerebu ni, 
minum air banyak.
jangan keluar2 sangat.
dan berdoalah, jerebu ni cepat hilang! 😷