Nuffnang

Thursday, January 20, 2011

jubah



maaf, kat sini takde iklan jual jubah. ini hanya n3 pasal jubah sajer. maaf kalau saya hampakan anda. eh tapi ini ialah jubah dari KEMAS. mereka amek upah RM25 jer sepasang. murah kan?




situasi 1
zaman uitm. 2003. dari dulu lagi gua tak kisah berjubah. tapi maaf, dari dulu sampai sekarang, gua tak berapa reti nak menjaga kesucian jubah tuh sendiri. pagi pakai, petang lengannya dah sinsing. ntah apa pesen. tapi sekarang sejak ada inner, gua pakai inner lengan panjang laa kan.. senonoh la sikit dari dulu kan..


ada satu hari minggu, di zaman uitm; gua pakai jubah pi town. masa tuh petang kot. gua naikkkk jer tangga bas yang dah nak gerak, si Abon (driver bus carter budak2 uitm segamat nak ke town, yg familiar dengan student2 uitm nih).. terus pandang aku, atas bawah, lepas tuh pandang budak seat belakang dia, sambil berkata:


"eh.. dik, ko boleh tolong dok belakang tak? ko bagi akak nih dok depan, kesian dia mengandung"


muka gua terus macam
HAPER KAHHHH???!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MENGANDUNG??????

shit.

tapi sebab nak kan seat depan, gua buat2 sakit pinggang-lagak-pompuan-mengandung.
haha, ok2, yg nih memang gua laa yg shit kan.. hahahaha! eh mengaku seh.. hahaha!


situasi 2

2006, tahun pertama kerja makan gaji di Singtel (singapore telco). Jubah masih lagi kegemaran gua. kat opis banyak giler department. so kalau jumpa tuh hi2 bye2 jer.. dan senyum2.. nama nak borak panjang, tak dapat laa yer.. sebab ada department macam service 100, department mereka running 24/7. so tergesa2 ialah kod etika kerja kami.

kalau nak jumpa, 2 tempat, sama ada surau, atau toilet.
ok2 gua cut the story short. kakak department service 100 ternampak gua dlm toilet... lalu...

kakak: eh, awak... dah masuk kerja balik yer...
gua: huh? err... hehehee.. *senyum, sebab tak paham apa maksud dia "dah masuk kerja balik yer.." tuh.
kakak: dapat anak apa? *senyum.
gua: ha? anak apa? maksud?
kakak: eh bukan kelmarin awak mengandung ke? akak perasan awak pakai jubah hari tuh.
gua: errr.. kak, saya nih kawen pon belom kak *_* (emosi dlm hati: nak nangis!)
kakak: oh yer ke??? sorry...sorry..sorry...
gua: (muka ketat!) hahaha!

(tapi jubah tuh masih lagi gua simpan, pasal muat lagi hapa.. kain pon baik. kalau buang pon buat apa, yer tak? membazir oii, tabaik.)


jadi.. berdasarkan situasi di atas:
A: tak boleh pakai jubah lagi lepas nih.
B: kuruskan pewot sket lagi.
C: orang pakai jubah maksudnya mengandung ke ha?
D: pakai jer buat tak reti org nak fikir apa.


.

8 comments:

tasekM said...

aku 9 tahun lepas.
buat pertama kalinya beli jubah.
kengkonon nak pakai masa raya.
sbb masa tu ngandungkan budak MC.
sekali.
tak dan raya.
terberanak.
buat penat je beli jubah.

lepas tu.
tak pernah beli jubah lagi.
dah beranak.
manjang nak kena bersilat.
jika berjubah...
harus la terselak sampai ke lutut.





.

||alis|| said...

muahahahaha!

sekarang pon ku tak sebulan sekali jer berjubah. sebab kena turun operasi, kena berseluar selalu..

gadisBunga said...

saya masa belajar dulu ada la belajar2 pakai jubah. tapi sekarang dah tak pakai sebab badan rangka besar. nampak mcm tak cantik pulak. huhu~

||alis|| said...

gb:
eh alis pon rangka besar deh ;)
tapi gb pon tinggi gak kan.. boleh jer pakai ;)

Ku Tak Sempurna said...

menguatkan lagi ketidakmahuan mencuba jubah

.
.


.
.

takut TERtimbul fitnah pula.
hihihi

||alis|| said...

kts
heheheeee... bukan fitnah la kts.. tuh tanda semua doa supaya kts cepat kawen ;)

Ms.Lilies said...

2003....
errr....
syira umo setahun

hihihi....

||alis|| said...

kakmimi
lepas tuh dah tak pakai jubah lagi eh? pakai blouse+suar lagi ringkas kan.. hikhik!