Nuffnang

Sunday, January 4, 2009

lau shi zhao ann~!!


atas, 2 dari kiri, mohd zawahir, duduk sebelah kanan cikgu, aku, duduk, kanan sekali, siti radiah (ditanyer mengapa beliau duduk menyenget, jawab beliau: takut gambar kiter tak masuk...hahaha~!!)


bersama kak nazirah (tengah), jangan tak percaya,
tukang kebun aku merupakan fotografer terkenal di sekolah!



ini bukan pakwe lama, tapi ntah bagaimana boleh ada sekeping sesat..
nama dia goh chin lun (ah lun)


ada macam anak cina x...
*kemungkinan; masa aku sakit waktu ini, jaundis serius,
menerima derma darah bangsa selain melayu.



haa.....

hari pertama sekolah.. mestilah saya ingat... pasal... ayah hanto aku sekolah cina. tapi masa tadika, aku masuk tabika perpaduan (yg baju biru+suar pendek hitam belang kuning..).

yang aku paling ingat, dalam kelas aku, 3 kerat jer melayu. aku, siti radiah, mohd zawahir(mmg aku tak bleh lupe laa kan...), sekolah nih sekolah cina terdekat dari rumah taman aku, ade sekolah melayu, jalan kaki 5min dah sampai, tapi pama aku nak aku masuk gak sekolah cina yang jauhnyer 35minit kalau berkereta.


sepanjang memori darjah 1 yg aku ingt, pagi2, b4 perhimpunan, kena turun padang, amek lidi sate cina tuh, pastu buat apa? cucuk daun kering, buang dalam plastik hitam yg besar(motif?? jimatkan tenaga tukang kebun??)

then aku kena hafal 1-100 (in mandarin la of coz, takkan bahse kadazan plaks~), pastu nyanyi lagu 3anak kambing dengan sekor harimau (yg sampai kini aku masih menghafalnyer...), pastu bual2 dalam bahse cina yg mudah. (sekarang budak yg nak masuk sekolah cina, wajib tadika cina...)

paling aku ingat: kerja sekolah berlambak!!!!!!! (cuti sekolah, takkan plan holiday, pasal keje sekolah bertimbun) and cikgu dia, garang gile aku cakap kau org!


kenangan pahit: sudah pasti aku akan ingat satu kes ini!!!

masa tuh, cikgu baru masuk kelas.. kite org pon berdiri laa nak ucap : qi li, sing li, lao shi zhao an.. (bangun..hormat , selamat pagi cikgu....), masa nak duduk tuh... aku terasa kerusi aku nih... sanyuppp jer ke bawah...... nak duduk, eh, masih lagi bontot tak jejak kerusi... last2, dumm! (semua berlaku dalam *2saat sahaja, *bayangkan.)

aku terduduk atas lantai simen hitam...!!!

tak menangis. tapi aku cam pelik, sape nyer keje... sah2 budak yang dok belakang aku. seb baik cikgu coolkan aku, dan denda budak LELAKI cina itu berdiri atas kerusi sepanjang waktu subjek tuh, hahahahahha!!!! (gelak syaiithonn...)

tapi, darjah satu 1989, tak sama dengan darjah satu 2009

(eh... 20tahun dah yer.. hmm.. 20 tahun gak laa aku masih
berkawan dgn siti radiah... *hai siti~ heheheh...).

darjah satu 1989: blur jer... handphone pon tak tau apa makna dia... makan jajan sume 10sen, 20sen, main game pon, game blok, main getah "zerro...fine...", then beli jajan ali baba (paling syok! pasal dlm jajan plastik hitam tuh, kopok dia tak best, mainan dia yg superb!), masa sekolah cina gak, buku sekolah, and buku latihan rampaian paling banyak kena beli, masa tuh,untuk seorang anak, ayah kena kuar dalam rm60++... then buku yg dibeli, SEMUA AKAN HABIS DIBUAT, TAKDE BAKI MUKA SURAT YANG KOSONG DITINGGALKAN.

kantin sekolah aku tak provide makanan halal.. so, selama aku bersekolah cina 6 tahun tuh, selama itulah ibu masakkan makanan kami 3 beradik. ko sebut laa makanan ape, semua ibu provide masuk dlm plastik. time rehat jer.. pi duduk kat kerusi padang sekolah, gigit hujung plastik tuh, makan.. ala.. mcm piping bag tuh...

during sekolah rendah, aku tak bercampur dengan anak jiran yg sekolah melayu, tak tau nape.. so, aku tak biase gunakan aku, even dengan adik beradik.. weols guna "kiter" to refers ourselves. (my 1st AKU when i was form 2, mak HAKU mengamuk masa tuh.. dia cakap, apa AKU-AKU??? nak kena *paku??!!! *motif?), then, tak pernah dengar org mencarut/bahse kasar melayu, even "bodoh" sekalipon.. baik tak aku dulu..? (*masa anak jiran borak ngan aku, dia melatah sebut p*ki, aku boleh hairan and tanyer dia balik: 'p*ki' tuh apa?) serius blur...!!

kehidupan darjah satu... kalau boleh ulang.... sumpah, aku tak mau ulang! hoho~


jarak.kosta.merah: cam mana perangai anak penulis ini nanti pi sekolah kan.....



3 comments:

umyra said...

alis..pasti seronok di sekolah cina kan? beruntung kamu. tambah bahasa dan jadi kompetitif.

||alis|| said...

seronok? iyer..memang. tapi bukan semasa sekolah rendah laa.. sebab masa tuh salu kena buli :P
blajar banyak bahse nih, terasa cam dok 2 alam.. nak2 tang dia dok sedap ngumpat kiter.. huhuu... nak bidas, malas (sebab ku bukan peguam? hehehe..), so jadiklah macam ayah, senyapkan ajer..

susudalambotol said...

seronok bila tgk gmbr lama2. semalam baru saya teringatkan kawan2 sekolah dan zaman2 sekolah saya. skrg saya dah nak kawen dah :9