Nuffnang

Friday, March 20, 2009

resepi acar kampung untuk mertuaku, kak jah..

pardon my kuali yer kak, banyak jasa beliau terhadap kami sefamily :)
dah siap!

Acar rempah/ kampung (kaler ijau)
Bahan-bahannya..

A
-Setengah biji timun dan lobak (potong cam batang mancis)
*pastu ambil garam 2sb, ramas timun+lobak, sampai timun tuh berair,
nak harapkan timun tuh crunch, org melaka panggil ‘bagi begau’ aka rangup, pastuh tos.


-Cili hijau suka hati berapa nak bubuh, belah sengkak
-1 biji bawang besar, belah 6.

B
-Halia/bawang putih/bawang merah (hiris-hiris)
-Ikan bilis/udang kering (tumbuk)
-Kulit kayu manis 1 medium stick
-Bunga lawang 2-3kuntum

C
-Jintan putih
-Lada manis
-Serbuk ketumbar
-Kerisik (ibu nih..ibu... takde dia tak sedap kak jah oii..)

D
-‘Lauk’ untuk acar tuh; eg:
Anak ikan selar/ikan puyu/telur mata kebau/telur rebus/telur puyuh
(semuanya harus digoreng dulu ok)
-tauhu goreng, tempe goreng, fish ball/fish cake goreng (yg nih all optional)

-Air asam jawa dalam setengah mangkuk
-gula+garam adjust.

Cara-cara:

-tumis bahan-bahan B.
-pastuh masukkan bahan-bahan C, tumis sampai naik bau..
-masuk cili hijau+bawang besar.
-masuk timun+lobak
-pastuh masuk air asam+gula+garam
-kacau-kacau… pastuh cam dah agak kering, masuk LAUK ACAR tuh.
-siap! Makan ngan nasik panas-panas, humang aih.. hadap 1 lauk jer dah cukup!
------------------------------------------------------
Ni aku bagi exra kat kak jah nih
Acar telur puyuh (kaler merah)

Bahan-bahan
-bawang merah+putih (hiris)
-kulit kayu manis+b.lawang.
-Cili boh
-lobak+timun ramas ngan garam dulu cam biasa
-udang kering (tumbuk)
-kacang tanah siap goreng (wajibulghunnah TUMBUK)
-air asam jawa suku mangkuk
-gula garam adjust (tapi acar jenis nih kena manis sket)
-telur puyuh goreng.

Cara-cara:
-lebih kurang cam acar kampung…
-tumis cili boh dulu, then bawang merah+putih…
-campak kulit kayu manis+b.lawang..
-masuk udang kering tumbuk, kacau sampai naik bau udang kering tuh..
-pastu masuk air asam+gula+garam,
-pastu masuk timun+lobak
-pastu masuk telur puyuh tuh..
-last but not least, masukkan kacang tanah.. last, sebab nakkan rangup dia tuh~ sorga2..
-gaul2.. pergh… siap!

Kalau my mum buat nih, kami mmg tak makan nasi, aku ngan adik amek sorang semangkuk, telur puyuh mau kena ada sorang 7-8bijik, hadap TV, makan…. Huhu..

Sorry la kak, tak pandai nak tulis2 resepi nih, pastuh bahan2 ukur sendiri k, kalau nak pedas lebih ke, ko masuk la cili api bang 2-3kuntum, then aku kalau masak mahu jenis 8 tekak sekali hadap, tekak ko ngan mr carlos 2 jer, pastuh tekak comel dak cem.. hehehe.. kalau ko rajin buat banyak, maybe ko sedekah kak unibers ker, sazah jamilah ngan aji usop ker.. hehehe…

4 comments:

Tijah said...

mekasih nok! mekasih! (walupun aku blm pasti nak kawen kan anak aku dgn ko...atas faktor usia yg amat jauh berbeda)

wuish! pes time aku dengar org sengkak cili. selama ni aku ingat sengkak peranakan jer buleh. hikhik

resepi ni ternyata sangat kejam nok. byk gak bebi2 puyuh yg terkorban yer?

ni kalu buat..aku x sedekah kat sapa2 dah ni. aku balun sorang jer. siap makan bawah meja...

||alis|| said...

aahahaha.. ko jgn taktau kak.. sini sengkak banyak makna.. ahaha!!!

telo burung puyuh goreng.. hmm..

aku igt pasnih aku nak jadi vegetarian la kak.. minum vitagen jer hari2.. boleh?

cokolat said...

tijah tamak!

susahnyer nak buat...
tapi apsal nampak sedap?

||alis|| said...

hai kak cokkkk!!!! awat lama tak nmpak bayang belog...
tang susah nak sengkak2 lauk tuh jer, yg lain sume ko main lebur jer kak.. dah buat sok kasi tepek kat belog ko oke??