Nuffnang

Tuesday, April 28, 2009

kali pertama 'melakukan' nya...

kali pertama memegang handle motor

yg pasti bukan ayah aku atau adik lelaki aku yg ajar.
aku belajar dari seorang kawan. ya. adik angkat aku.
balik sekolah menengah, tak mahu naik bus yg ayah aku siap charted,
aku boleh nak naik bas biasa, semata2 nak lepak rumah atok (kini arwah) si AIN.

apa yg best kat rumah atok dia?
-rumah atok tepi sawah bendang, angin hari2 lalu sepoi2 bahasa.
-ade 2, 3 pohon pelam (mangga) yang wajib aku kokel *ratah* ngan kicap dan cili...
-kalau berani, aku dan dia akan menyusup ke padang MBMB, lalu dalam petak sawah..
-motor buruk atok Ain, honda cup, berat, tapi best bila membawanya.

pertama kali pegang handle motor, kata Ain "try la naik kak..". aku pantas geleng. tak berani laa aku, buat melompat motor kang, ngan akak2 sekali meloncat sama, jawabku.

'tak, meh kiter ajar akak...' dan kemudian, petang itu aku dengan berani2 takut, telah membawa motor atok Ain, setakat gear pertama saja, sebab takut nak pijak gear kedua, haha!

*bagaimana dengan pengalaman kawan2? menarik? kalau yg sampai jatuh motor tinggal parut itu namanya dah merempit!

aku tag semua org, jgn ngelat atau buat2 tak reti eh.. tag nih namanya "my 1st experince riding a motosikal", boleh?

kisah:
kali pertama memegang handle basikal, dan
kali pertama memegang stereng kereta plak...
akan bersambung...
.
.

15 comments:

joegrimjow said...

hampir2 terjatuh nek moto
xmo nek moto da

paRi-paRi sYurGa said...

kak....
ko tulis ape tu kak?
tak dpat nk baca lah....











hahahahahhahahaha...

julietchun said...

"kali pertama melakukannya", tajuk ko nih sesuatu jek,kakakkaka.

Kisah benar nih. Pertama kali pegang handle motor, aku sensorang dan ayah bg sokongan. Ayah bukak gate besar2, dan jiran depan rumah pun bukak gate besar2 sbb dia baru kuarkan keta dari garaj. Ayah ckp msk gear satu dan pulas myk, aku dgn beraninya terus pulas minyak dan tak sampai sesaat aku sudah berada dlm pagar rumah jiran,kekekkeke.

||alis|| said...

joe: akak tahu la ko pandang moto kawasaki ninja jer skrg nih, ahahaha! nak mesra ngan wife nnt, naik moto la best, naik kete apa barang joe.. tak lomantik lorr..hihi...

dikpepari: haip, aku masa buat n3 nih, org yg pertama bayang dia kuar ialah ko tau dik! jgn ngegada~

kakjuliet: sungguh terror akak, saya nak wikang pakai gear 1 pon tak lepas2 dari dulu sampai la kini, tak pass....tak pass...

Monkey D Luffy said...

kali pertama?

heheehe... malu nak citer ler :P :P

Tijah said...

kali pertama?

err...ko nak cerita yg kategori mcm mana?

hahaaha....

Cik Pah said...

huhu..sedih kalau teringatkan kenangan kali pertama nih.. nnt lah akk buat n3

Ms.Lilies said...

hhehehe....aku mmg x bawak motor...xde kali pertamanya dik...kali pertama yg lain aku ada..errr ko nak tau ke..wakakakaka

||alis|| said...

zali: ala, citer naik moto segan, citer takut lipan ko berani plak eh, hihihii...*uit, ko ushs hanis zalikha ya, jeng3x~

kakjah: kategori naik moto aji usop ler, ketegori mana laie... hoho!

cikpah: orait cikpah, go cikpah, chayok2..

kakmimi: rugi ar akak tak naik moto, hihi.. pengalaman kali pertama yg lain, sila simpan, kang aku plak yg lari dulu kang~ ahaha!

tasikmerah said...

alis, cerita pertama kali naik motor nk buat mende. tanyalah pertama kali buat... errr... tak de mendelah!.


hahahahaha...



.

||alis|| said...

kaktasek: haa... ko jgn yer, pemikiran aku suci, bersih dan murni lagi.. ahahaa!

cokolat said...

bawak motorpon tak reti ni.. cemna?

yuyee cap limau said...

kak tag ke nie???

pelik je..

apa2 pon kita bace je la tag akak nie,nk buat sume kite xreti cz kite jalan kaki je
pi kelas..haha

||alis|| said...

kakcok: gua tak caya laa ko tak reti naik moto kak, hihi..

dikyuyee: tag nih namanya pengalaman pertama naik motor? tau bawak moto x? kalau tak tau dok sekapal ngan sapa yg tak tahu. kapten dia kak mimi, hihi!

Tijah said...

C mana leh bawak moto. nanges moto tu nati sbb jamban C bosa. hehehe.

yg bener..
B