Nuffnang

Tuesday, April 14, 2009

tiga situasi satu keputusan...

situasi satu:

wanita: adik nih dulu amek banking ker? (dia ternampak resume aku yg sehelai itu) haa.. akak nampak kat bawah ada iklan BSN nak guna teller dik.. baik awak pi hantar satu resume kat bawah...
aku: yer ke kak? baik laa, pas interview nih saya turun bawak check..
wanita: tuh la, mana tau kan rezeki awak.. baik awak mintak cepat. dia nak budak 18 hingga 23 tahun...
aku: haa... sampai 23 tahun jer?? (mmg sudah terbang laa angan2 aku kan..)
wanita: eh? awak nih dah atas 23 tahun ker? (tanya dia ngan terkejut, TERKEJUT OKE)


situasi dua

gadis: err.. dik, tolong bagi kan puan hawa buku nih balik, boleh tak? akak dah terlupa nak pass kat dia mggu lepas.
aku: ok. nnt saya pass kan (senyum, ada makna... jeng jeng jeng..)
gadis: eh, adik nik orang baru ke? tak penah nampak pon dalam opis nih sebelum nih?
aku: oo.. saya dah 3 tahun serve kat sini. just tak selalu naik sini jer.
gadis: (segera melihat tag nama yg sah2 beserta no IC aku, kemudian terkejut, TERKEJUT lagi OKE...)
aku: kenapa yer? (purak purak tidak tahu... hahhaha!)
gadis: alamak, mintak maaf yer, saya tak perasan tadi... akak ni AKAK laa.. saya pepandai jer panggil adik... (tersenyum kambing)
aku: oh tak apa, saya dah biasa...( DAH BIASA oke, sambil tersenyum simpul, wakakaka!)


situasi tiga:

makcik: eh rahmah (nama ibuku), anak ko yg kawen kemarin sekarang duduk manaaaa 'aa..?
ibuku: skrg dia duduk JB, rumah suami dia kat sana...

(seminit kemudian aku pon berlalu dengan sopannya dari dapur ke meja tamu untuk menghidangkan air)

makcik: yg nih sapa pulak? adik dia ker? dah kawen? (sungguh laa bz body makcik ini tawu~)
ibuku: eh bukan, nih akak dia, yg kawen tuh no 2...kak ngah... nih kak long... no 1... belom kawen lagi, jodoh belum sampai...(mak aku dah hafal siap2 oke... sebab salu org akan confius..)
makcik: oooOooooo... (sambil hirup nescafe kaw yg aku buat tadi...)

--------------------------------------------------------------------

kesimpulannya: bukan salah ibu aku mengandung kalau rata rata ramai melihat aku nih muda 5-6 tahun dari usia sebenar....

so, tiga situasi, satu keputusan...
dan keputusannya ialah:
.
.
.
.
.
saya perasan muda, jadi muda, kelihatan muda~ yeay!!! hehehe..
.
.
.
.




17 comments:

Tijah said...

ahhh!!! apa lah sgt muda 5-6 tawon berbanding dgn tijah yg kelihatan baby ittew!!!!

julietchun said...

Salam dik alis,
perasan takpe jgn ditimpa perasaan sudah takut nanti buruk padahnya.

paRi-paRi sYurGa said...

oowwwhhhh...
lidah ku kelu seribu bahasa.

Cik Pah said...

entahlah....tetiba rase sebu plak perut nih.. agaknyer baru lepas makan mmg camni kot.. agaknyerlah kan..

Ms.Lilies said...

hahahaha....baikkk....kali ni aku kasi chance ko kembang kucup ye dik...

||alis|| said...

kakjah: kak, dlm n3 nih ko dikecualikan sebab aku mmh sorg yg memahami, ahahaha!

kakjuliet: hehehe.. makna tersirat tersurih tuh, kena kaji, kena kaji..!

dikpepari: ahhaha.. kite satu geng ok, aku kan perasan muda, muehehehe!

cikpah: cikpah mu makan apa nih alih2 sebu perut? makan kerabu mangga eh... hihi..

||alis|| said...

kaklilies: ahahaha.. makaseh kak.. makaseh, ko laa yg memahami diri ku ini, kali nih jer eh.. huhu..

cokolat said...

dek.. aku xnak komen apa.
sekadar kegelian menusuk2 di pangkal ulu hati bila baca komen kakak baby ko tuh!

||alis|| said...

kakcok: buat la comment box balik kat belog ko kak... huhuhu!

Monkey D Luffy said...

awet muda ker? terasa ingin berkenalan ler plak ;)

||alis|| said...

zali: berkenalan? boley.. boley.. no prob.. buat tambah2 kenalan..~

joegrimjow said...

diri ni pun mmg sentiasa muda hensem

||alis|| said...

joe: hang mmg DAUN MUDA pon dik... tak yah goyak banyak2.. hehehe...

Izan said...

hahahahahha... sila kongsi rahsia anda. =)

||alis|| said...

izan: hi izan, hehehe.. takde rahsia oke, all natural beuty, huahuahuahua!

Hajar said...

salam...apa rahsia awet muda ni? jumpa longkang takleh langkah ke...kena lompat, betul ke...wakakaka

||alis|| said...

kakhajar: salam kak... uiks! akak tgh membocorkan rahsia terbesar ku! TIDAK!!! oh yer, dan juge tak boleh makan pisang mas, tak boleh lalu bawah ampai baju, bla..bla..bla..