Nuffnang

Tuesday, May 26, 2009

usaha tangga kejayaan

kek pandan ber"cheese"
.
.
pertama kali: pakai mangkuk XL, teruja ;)
letak susu segar, pandan & pewarna hijau.
yg comot2 tuh sebab letak butter;
sila jgn ikot comot cam saya!
.
.
.
ate...
last2 jadik gini sebab aku rendam KESELURUHAN
mangkuk dlm bekas air....
dah ala2 cam bingka/puding plak jadiknyer.
.
.
.
esoknya, sebab tak puas hati, buat balik, mangkuk saiz S,
guna sus tepung; takde pewarna n kaler hijau, gula pon kurangkan
air panas tetap letak skett atas dulang...
.
.
.

aku letak air paras2 bontot mangkuk tuh, hasilnyer gini plak.............
.
.
.

separuh kek; separuh puding!!!! haih :S
next time try takyah guna double boiler..
pasal yg mana tak kena air, sume jadik kek.
tapi puding dia tuh sedap gak, rasa cam egg tart.
.
.
.
(crdt to Mr Mat Gebu untuk resepi ini)
.
.
resepi di sini
.
.

14 comments:

Ms.Lilies said...

chaiyok chaiyok.....usaha tangga kejayaan :D

||alis|| said...

kakmimi: yer, btol3.. haha kali nih ko takde komen nak pass kat ko skett dah eh? hahaha!

julietchun said...

kalo aku pengsan dah buat kek tetibe jadi bingka,hehehe. psttt:aku rasa cam masuk blog "Aku Seorang Chef",hahahaha.

Ms.Lilies said...

aku tetiba malu2 lak arini....hahaha

cokolat said...

untunglah sapa dapat ko dek..
sangat gigih!

haruan tasek said...

pehh... banyaknya kek sedap tu.. mai sikit

||alis|| said...

kakjuliet: pengsan? hihi.. eh ade eh blog tuh? nak masuk.. ;P

kakmimi: mau ke malu,ihiks!

kakcok: ini sume rajin selang seli kak.. :)

haruan tasek: dah habissssssssss, camner? smlm takmo gitau nak spotong.

Na Shari said...

Takpe...practise makes perfect.

Cik Pah said...

menarik kan.. secara tak sengaja.. 1/2 jadik cam kastard 1/2 lagi kek..

joegrimjow said...

inilah kejayaannyaa

Tijah said...

ala nok. kalu tak jadi pun ko bleh jer tukar tajuk masakan. pedehal kan? hehehhe

tasikmerah said...

lisssssssss.... hantar sikit kak akak bulih...?

hehehehehe...



.

Monkey D Luffy said...

ko cipta resepi baru dr resepi asal ni

congrats!

||alis|| said...

cikna: hihi.. tq2.. asben sudah sihat dari operation cikna?

cikpah: btol laa cikpah, selama ini suka makan portugis tart tapi taktau camner nak buat kastad dia, TERjumpa pulak ;)

joe: ahaa... betol. kejayaan. 2kali buat baru 50% mjadik..

kakjah: ahahaha.. ko sifu kan? aku ikottttt.. i followwww...

kakTM: yer daa... bday girl nih.. nnt jumpa ku buat 1 eh? ;)

zali: yeehaaa.... berjaya! tertibe muskel; ko nih perli ke hapa? ahaks!