Nuffnang

Friday, June 12, 2009

cara cara buat cara, ngeee... ;)


bekas tart yg jadik mangsa petang nih..
.
.

bekas ini juga.. ada 3 bijik. sebijik bleh isi 9pcs.
alhamdulillah akan dapat la dlm 27pcs, kan?
.
.
semua masuk oven sekarang.. kiri kanan kiri... *kereyy kannannnn kereyy..*
.
.

kamu! lewat masuk oven! pumping 28kali dulu~
.
.


jelitawan jelitawan baru kuar oven.. lalala~
.
.
kuih cara
Bahan-bahan
utk kuih cara

1 biji telur
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan santan
2 sudu kecil serbuk kunyit
Garam / gula

Utk inti
6 keping daging di cincang halus
1/2 biji capsicum (ku skip)
1 biji bawang besar di potong dadu
2 sudu serbuk kari daging
Sedikit Daun bawang di potong halus (ku skip jugak)
Sedikit daun sup di potong halus (skip gak)
Garam n perasa
.
Cara-cara
1. Utk doh kuih cara campurkan semua tepung, telur, santan, garam dan gula kacau sehingga sebati .. jgn cair sangat.
2. Utk inti panaskan minyak masukan serbuk kari yang di campur edikit air masak sehingga naik minya masukkan daging dan masak seketika. Selepas itu masukan bawang , capsicum, dan garam. Akhir sekali masukan daun bawang dan sup , masak sehingga kering
3. Panaskan oven. Sapukan butter di dalam acuan kedian masukan doh kuih cara dan kemudian letak inti di atas nya. Masukan ke dalam oven. Masak 170 C sehingga 15-20 minit .
Siap.
.
.
sempat buat walaupun lepas maghrib ini mahu naik ke manjung. doakan ya ;)
latest: 27pcs sudah jadik 9pcs saja.. hihi..
.
.
oh; saya menang tee MU dlm contest kelokaan joe...
makaseh joe ;). alhamdulillah.
dapat 1 out of 10 saguhati..
from out of 53 entries yg dihantar ;)
alhamdulillah..
alhamdulillah..
alhamdulillah..
.
.
.
.
.

8 comments:

julietchun said...

tahniah ko menang.Ko dah buleh bukak kedai ni, jgn lupa amik aku jadi staff, cleaner pun takpe janji makan free,hehehe.

||alis|| said...

kak juliet: makaseh kak...ahaha... nak jadik staff? makan free? boleh.. tapi nnt aku segan laa.. lalala~

::@FiQ said...

uhuks.. kuih2 tradisional neh aku agak takot nak cber..
tpi tgk cam senang ekk..
nantikan cara belauk stone village***

xuen adyla said...

congratulation kak alis
thanks 4 da visit too

erm cmna tahgu bout the NST tu?
OMG... sekarang dah malas nak submit kat NST tu

hahah

thanks lotsa

Tijah said...

bila kita nak jonvencer ketering ni nok?

naqiubex said...

aku baru makan tadi..
tapi ni buat aku lapar balik..

haruan tasek said...

ini buat lapar lagi nie

||alis|| said...

salam;

afiq: adunan dia kalau bleh cairkan sedikit, tepung kurang, air+santan lebih sket. walla...

adik xuen: hahaha.. apsal, NST tak byo ko ke oter edited n3 tuh gegiler? hhuhuhu..

kakjah: nak joinventure? ai uruskan marketing nyer oke? yu kan pemalu meoww.. hahaha!

naqib: meh la alamat, ku pos 2-3 bijik..

haruan: haruan kan mmg sentisa lapar.. sepupu paus kan korang? ngeee..!