Nuffnang

Wednesday, February 10, 2010

anda si wanita bujang usia 28-32? perhatian penuh pada point no 6.. (ala2 tajuk intrend plak!)


teka berapa harga sebijik natang ni? almost harga sebijik BMW 3series, serius tak tipu, sebab electron dia guna emas tulen.. yg nih rupe dia sebijik macam yg aku tgh belajar, just mesin aku tuh yg latest, ada electron rod (macam batang besi), bukan pakai tepek kaler ijau-merah tuh.. (wawawa dah macam doktor plak aku nari.. hehehe!)

The 15 Factors Which Provoke Breast Cancer
(dah macam blog kesihatan plak blog aku minggu nih, takpe, sharing is caring kan..)

1. Cystic Fibrosis Disease (...is one of the US/UK's most common, life-threatening, inherited diseases, takut wehh.. nasib mesia takde masuk chart)

2. Primary Sterility

3. Primary Delivery over 26 weeks

4. Menses Over 17 years old (huhuhu form 5 baru menses..)

5. Late Start Menoupose

6. Start sex life over 30 (terkedu aku sebentar ok masa salin point no 6 nih!)

7. Frigidity (yg ini pon memula aku tak paham, dah lepas google translate BM-Indo, aiyoo.. hahaha!)

8. Lactation over 1-2 years (yg ini doktor kepada member aku pon penah ckp, BF over 6 bulan hanya akan beri anak susu ibu yg berkolestrol)

9. Big Fetus (over 4000gm) (tetibe tingat kat bayi kedondong, hahaha!)

10. Obesity (yg ini walau BMI aku agak ok2, tapi still kena jaga2..)

11. Hyperestrogenemia(pronouce: Hyper-estro-genemia) over 50 years old

12. Thyroid Gland Expension

13. Burdened Familial History (yg nih sumpah tak tahu apa makna, anyone?)

14. Mastitis (Mastitis means that the breast is inflamed, and there is swelling, redness, tenderness and pain. There may be an infection, so it is wise to consult your doctor for futher details)

15. breast injury

---------------------------------------
semalam kami berjumpa dengan volunteer untuk mesin MEIK nih, a breast cancer survivor. usia 50, unmarried, waktu dikesan masih dlm stage 1 pada 2004, on 2005 100% cured. dia dapat tahu sebab kakaknya pon breast cancer survivor gak (4 bulan sebelum dia pula disahkan positive breast cancer). lucky her.

bila jumpa dia, dia tanya berapa umur aku? aku jawab: 28. bujang? aku angguk. baik awak kawen awal, kalau tidak, takut jadik macam saya, nauzubillah, saya cakap berdasarkan pengalaman...

2-2 tersenyum.

- sorang tersenyum sebab dia berjaya lawan kanser dia, finally.
- sorang lagi tersenyum sebab nak cover nerves tak jumpa2 lagi "Fahri" dia, yet.

hahaha!

---------------------------------------
kesimpulan: ada hikmah setiap suruhan dan larangan Allah itu. DIA suruh kawen cecepat sebab takut kami (termasuk aku) terkena penyakit yg serius-tak-hengat bahaya dia. kena "buatan orang" takpe, lepas setahun lebih insyaAllah ko akan sihat n slim balik, ahahahha! larikkk!



.

10 comments:

joegrimjow said...

wow
bia betol!
kena kawen awal camni
erkk
laki temasuk sama ke x?

mrs zach said...

lis..ko ade mesin bagi menghalang tiub fallopio tersumbat tak? ataupun mesin yang boleh detect kalau tiub fallopio tersumbat? tiber emoss sebab tak dapat anak lagi..huhuhuu

Sidratul Muntaha said...

betul -betul
tpi takyah pikir sgt
biel pikir
tu yg jodoh takmo dtg
cam den..
tak pikir pun
even mmg confident rasa tak laku sbb muka hudoh
tpi kuasa Allah sape yg thu?!
right?
apepun..
doa byk2..
ingt,kwin tuk cegah penyakit..bukan bawak penyakit!!

julietchun said...

aku pon blom kawen,wawawawa.

||alis|| said...

papajoe: hahaha.. agak2 breast tuh beso, kemungkinan tetap ada, huahuahua!

puan zach: alololo.. hang muda lagik, takpe, chayok2!

sidratul_muntaha: yer sangat betul. eh tak lawa ke? orait je i tgk, (tetibe mengampu tanpa sebab khusus) lalala!

kakjuliet: usaha lagi tanda kejayaan berganda (hmm ustaz tuh apa citer?? kekeke!)

khaiza said...

menakutkan alis..akak pun belum kawin lg..hebat mesin ni..belum ada kat malaysia ke?

||alis|| said...

siskhai: ada kak. kat kelas kami ada 2bijik, sebijik rm360,000 (after nego jadik rm261,000 tak silap saya), ada yg kena charge rm90-120 sekali check. tapi better akak pi kat klinik kat area ampang, dr in charge is Dr Roseline Moo, klinik dia ada buat 3bulan FOC. nama klinik esok i'll get you back :)

SHIMI said...

opss! silap masuk
nak komen tapi blur

cun09 said...

salam alis...

tang kesimpulan tuuuu terasa laahh plaakk...^_^

||alis|| said...

shimi: ahahaha! saya kan adik angkat kak jah (tetibe ngaku, hahaha~)

liza: salam, hehehe.. jgn kata liza, saya yg tukang tulis nih dah terasa giler siap2 dah, :D