Nuffnang

Friday, May 20, 2011

resepi putu piring. jangan tanya kenapa gua bagi. gua pon pelik jugak.


PUTU PIRING

Bahan-Bahan
600 g tepung beras, diayak dan dijemur sebentar
450 g gula melaka
300 ml air kelapa
450 ml air sejuk
1 biji kelapa parut yang dibuang kulit arinya
5 helai daun pandan, disiat-siat

Cara :
1. Tepung dan daun pandan dikukus selama 5 minit. Angkat dan jemur pula sehingga ia kering.

2. Campurkan air kelapa dan air sejuk. Kemudian dimasukkan ke dalam tepung tadi lalu digesek gesek sehingga keadaan tepung tadi menjadi lembap berderai.

3. Gaul sedikit garam bersama-sama kelapa parut. Kukus selama 15 minit.

4. Gula melaka dihiris halus-halus.

5. Siapkan kukusan putu piring. Alaskan acuan putu piring dengan kain bersih lalu dibubuh dengan separuh adunan tepung. Bubuh pula gula melaka dan tutupkan dengan separuh lagi tepung. Tutuplah acuan ini rapat-rapat dan kukuslah is hingga masak.

6. Apabila masak, keluarkan dari acuan dan aturkan di dalam piring yang sudah dibubuh kelapa parut.

9 comments:

Tijah said...

alamak kena jemur2 bagai ek?

gua beli je lah. huhuhu

julietchun said...

bukan ada dapur khas untuk kukus ke?

||alis|| said...

kakjah
ahahaaa.. leceh eh.. sama laa cam egg tart, beli yo laa ;P

kakjuliet
yer, maka sebelum nak buat kena timbang2kan diri untuk beli satu set pengukus putu piring ;D

Ms.Lilies said...

yg makan cuma aku laki bini...
nak buat siap kena jemur bagai...aku jemur tepi swimming pool kang kena saman lakkan...


jd..baik aku beli jela hahaha

julietchun said...

kalo dah beli set kukus tu harus aku mohon lesen meniaga kat pasar malam, baru balik modal.kekekkekeke

||alis|| said...

kakmimi: nak jemur boleh, perati2 pak guard dia dulu ;P

kakjuliet: penat. mohon lesen bazaar ramadhan jer, lebih berbaloi2.. ;)

tasekM said...

aku tak nk buat lis.
aku nk mkn je.



.

||alis|| said...

sama laa kak.. suka makan.

tapi bahulu, kalu nak makan dah boleh buat dah kan? kan? ;)

Dahlia Abas said...

Putu piring ni tradisi nenek moyang saya dari Melaka...makcik ada yg jual kat Kedah..Melaka...ampang..kajang...stang yg ssh tu..tang nak gesek tepung...klu x ckup..tepung jd lembik or kasar..mmg ssh gila nak buat...tapi saya teringin nak berniaga jual putu piring ni...mesti laku.......yang penting sedap...