Nuffnang

Friday, August 19, 2011

the ralat-ness and randomness about my Ramadhan..

ralat i
ayah beli cincau blok kat sorang mamat, balik rumah ai bukak2 jer plastik dia PERGHHH! busuk btol cincau dia. dia recycle balik cincau semalam. ayah suruh buang je, sebab setakat 2rm, and menanggung cirit sampai 2hari, apa laa gunanya.

ralat ii
ayah juga, beli murtabak kat tempat tak biasa dia beli, saja nak try kat org lain, katanya. makan time berbuka, hamek... daging dah bermalam dia buh sekali dengan inti baru buat. tepung murtabak tawar, kuah dhalnya hampir basi. disyaki recycle jugak dari semalam.

randomness i
kesian kat makcik2 yang tak berapa alert dengan beza tone iman2 muda (hafiz) untuk rakaat pertama dan rakaat terakhir dalam terawih. ada imam yg mahu bezakan, ada yang tak, maka kadang tuh makcik duduk tahhiyat akhir untuk rakaat pertama, dan nak berdiri bila rakaat akhir. time 1st nite qunut pon macam tuh, ada makcik dah siap nak sujud dah, bangunnnn balik. kesian. imam muda, sila amek inisiatif sikit.

randomness ii
ai belum berpeluang lagi nak ke param. hatta ke penang pon tak dapat, ke skudai pon tak dapat, kampung halaman sendiri, lagi laa tak dapat. ai lebih suka ke gerai2 kecik, bukan param. oh, petang nih nak grap karipap telur akak depan maybank tuh la, mana boleh tahan telinga dengar bila kemarin time tunggu suami dia siapkan nasi lemak kukus untuk ai, org beratur nak chop/beli/sms karipap telur dia "kak, saya nak karipap telur 5rm" pastu sms datang plak "oh, budak smlam nak beli rm4 karipap telur", pandang aku sambil senyum sambil gentel kulit karipap, dia buat kat sini jugak ok... nasi lemak kukus dia pon sedap, tak rugi beli. semoga rezeki akak sefamily dimurahkan.

ralat iii
ai belum feel nak beraya lagi. dengar lagu raya cam 'eh, apsal awal na bukak lagu raya nih haaaa...'

randomness iii
baju raya, kasut raya, tudung raya, sume belum wujud lagi. nari cuti. akan dipergunakan sebaiknya.

3 comments:

Ms.Lilies said...

itula pesen org zaman skrg niaga lis...smua tak peduli berkat tak berkat hasil niaga depa tu..bygkan kalo 10 org yg beli dok marah2...kalo 100 org?

gadisBunga said...

kalau aku cuti nari pun aku takleh shopping. bonus aku tah bila nak masuk. wuwuwu~

*kalau org jual makanan sedap dan elok, kite tak lokek nak doakan rezeki mereka kan?

||alis|| said...

kakmimi
jawapanya ialah 1000 dosa dia dapat. eh? betol tak?

gB
kan... mahal sikit pon tak apa.