Nuffnang

Thursday, August 18, 2011

tolonglah aku, kata anna raffeli.

dia, datang selalu lambat.
dia, buat keje selalu lambat.

maka bila dia ada, aku terpaksa berada sejam lebih ke hadapan dalam siapkan keje sebab kalau dia lambat, semua akan balik lambat.

adakala, *selalu sebenarnya, dia biasa akan datang dua jam lambat.
keje yg patut kami buat sama2, aku terpaksa cover sorang.
*bos taktau, bila bos dapat tau, bos buat taktau, mungkin dia dah bosan dengan kerenah staff yg ini.

"dia dah sampai, kak?" tanyaku smlm.
"ntah" sepatah tuh jer bos aku jawab. nada bosan/marah.

bukan merungut, cuma mengenangkan nasib, jenis aku, kalau marah, time2 tuh jer. bila dia datang, aku boleh bergurau senda dengan dia, macam hilang ntah pergi mana amarah aku tuh.

semalam, seperti biasa, dia datang lambat. alasan dia selalu beri "tertido", puasa tak puasa, sama saja alasan dia. atau kalau mulia sikit "org rumah saya sakit, tak sampai hati nak tinggalkan dia"

aku buat keje walau hati ada sakit. aku manusia biasa. aku rasa normal aku berasa macam tuh.

bila balik lambat smlm, dia boleh cakap seperti berikut, ikut logik dia:

"esok alis kena datang awal sikit tau, boleh balik awal esok, meja dapor semua nak basuh esok"

"esok kalau nak awal, alis kena laa kejutkan akak eh, takut akak tertido"

mana satu ayat yg nak mintak penampar? aku pilih 2-2 ayat.

esoknya, aku diamkan. aku datang macam biasa, buat keje macam biasa. siap tolong cover keje dia lagi. bukan ungkit, sebab kalau nak ungkit, dah tak terbangkit dah.

10pagi, sms sampai "alis dah sampai ker? akak baru bangun tido nih"

malas nak jawab, aku teruskan keje aku. 10.30pagi dia sampai, dia sambung keje macam takde apa berlaku.

"kenapa tak kejutkan akak pagi tadi?"

aku rasa soalan tuh tak logik, dan bodoh sedikit, maka aku pon bagi jawapan tak logik, dan sedikit bodoh juga.. "hp saya takde crdit" there goes my pahala puasa, again.

i think i'm her supervisor, and certainly, clearly not her babysitter.

apa guna ada suami and hp canggih *mahal* kat sebelah dia kalau tak guna? kenapa nak nanti akuuuu jugak.

haih.

manusia. dan integriti.

3 comments:

julietchun said...

alis nak tampar orang? aku tak percaya.

Tukang cuci cute said...

sajelah tuh nk cari alasan salahkan org.. klu akak mmg rasanya dah kena tampar dah tuh hahha ;)

||alis|| said...

miss J
baik yu caya mulai sekarang ;D

kak iina
ha... kan... kan..kan...