Nuffnang

Sunday, May 3, 2009

AOBYSBUIML...?

Apa Orang Bujang Yang Solo Buat Untuk Isi Masa Lapang?
tajuk panjang sgt.. aku shortform kan dia. aci eh?
.
.
sejak 2006 dan 2008, kalau aku ade:
xtra cash in RM, xtra masa, xtra kawan buat teman berjimba..
.
.
...aku akan travel...
.
.
.
takde la jauh2 alam, still dlm semenanjung msia lagi.
sabah sarawak pon blom smpai lagi. hiks!
dan konsep travel aku.. jimba2 jugak tapi jimat! ahaha! aku nih asal ada rm250-300 xtra, dah gatal nak travel kuar melaka. terus terang, aku nak travel sejimat mungkin, pasal aku nak lepas aku balik travel tuh, takmo la pening kepala pasal ngadu2 duit takde laa..
.
etc :)
.
.
.
ok, mesti ada soalan2 kan? takpe, belum soal lagi aku dah jawab, ihiks~
.
cam mana nak dapat xtra RM untuk travel?
aku buat sales UT lebih sket bulan2 sebelum sampai bulan yg aku target nak pi travel tuh. menabung? takde maknanyer, kang aku lupe niat nak travel aku nih~ citer dia aku biar jer brapa yg ada dlm ATM CiMB aku (aku ada 2 atm asing2 atas tujuan yg berasingan)
.
.
cam mana nak dapat xtra masa untuk travel?
aku akan plan few month sebelum aku nak ke satu2 tempat tuh. contohnya untuk tahun nih, travel bulan may 2009 dah ada dalam kepala aku since sebelum puasa dan raya 2008 lagi. keje aku bukan office hour so aku boleh plan bile2 masa aku nak pi.
.
.
mana nak dapat extra kawan buat teman berjimba untuk travel?
aku akan sms2 semua kawan2 yg bujang/solo 6bulan dari masa plan nak travel, ini demi tujuan nak dapatkan xtra2 cash dan xtra2 masa. aku akan repeat selang 2bulan sekali. tapi selalunya tak ramai. *selalunya end up si juju peneman aku (bukan mama juju yer kak ween, ahaha!). oleh sebab kini Juju telah bersuami, maka dia secara automatisnya nama dia terkeluar dari senarai teman berjimba ku. jimba2 nih untuk si bujang2 solo aja ya...
.
.
apakah genre/tujuan/ harapan dari travel aku?
genre travel: tajuk dia "backpack travel", jenis bawak beg galas sebijik, sarung stokin/kasut 'power' *HEEL2 nih takde maknanyer nak IKOT aku oke. kang terpelecok aku gak yg susah, dah la bawak anak dara org.. pastu bawak bandana selai. paling penting, bawak digicam. tuh jer.
.
tujuan travel: lihat2 negeri orang. sambil cuci mata carik bakal suami OH TIDAK! ALIS KE TUH??
.
harapan travel: aku akan travel sampai la aku kawen, lepas kawen kalau dapat laki yg suka travel, aku travel lagik. kalau tak, stop sampai situ TAPI EVERY 2 TAHUN DIA KENA BAWAK AKU PI HANIMUN OVER THE SEA... anak dah 3? TAK KIRA, BAWAK JUGAK!
.
.
tahun nih aku maybe akan ke utara atau tengah tanah air. aku tak set up lagi tempat yg spec. bersama rakan baik, suriana ahmad (kawan nurse aku yg masih bujang tapi tahun depan nak pi Arab dah, keje). kami akan pergi pada awal may ini sempena ala2 birthday gateaway (aku 2? dan Su 30May nih.), juga sempena nak meraikan hari ibu. aku kan ibu kepada ANAK TEKAK ANAK MATA ANAK RAMBUT sendiri, so nak gak merasa bagaimana ibu diraikan *pathetic sungguh siot, sob sob..
.
.
antara pic travel aku:
travel bagpack terawal aku bermula sejak di uitm lagi (tasik chini, 2004)
*jgn pepandai kata itu adik.anak angkat aku oke!
.
.
ikot TEAM photog (tanjung piai, johor, 2004)
.
.

travel bagpack tuju ke tanjung piai, 2004
.
.


me-juju-danial (kini adik ipar juju)
(cameron highlands 2006)
.
.
me-mama angkat, madam hamidah, rowks oo dia nih, ahaha!
(p.pangkor 2006)
.
.

salahkan mamat nih, dia yg buatkan aku rase nak jadi bini dia.. sekaligus buatkan aku syok ngan travel style 'backpack & berjimba tapi berjimat' ANIM SILA JGN KOMEN PASAL MAMAT KESAYANGAN BETA INI.
.
.

me (CH 2006)
.
.

me (lumut, going to pangkor 2006)
.
.
*2007 aku tak plan ke mana pasal takde kawan nak dibuat teman...
*akibat lappy demam kali pertama pada 2008, ada 2-3 files travel yg aku tak buat backup terkubur! geram siot! pic2 aku pi ganu n klantan tahun 2008. tapi tuh backpack ala2 habiskan duit, lalala~ ada gak pic pi negeri2 lain eg: langkawi, perak, tapi tuh family trip, bukan travel bagpack, so tak masuk buku la yer!
.
.
.
AMARAN KERAS KERAJAAN:
tujuan aku buat n3 kali nih tak lebih dari nak ajak korang melancong dan tenangkan fikiran.
tak lebih dari itu. kalau ada yg lebih, itu korang yg fikir, bukan aku, deal?
.
.


8 comments:

joegrimjow said...

sambil travel sambil duit masuk

||alis|| said...

joe: ko terlebih advance joe, malu aku ko nih la.. ko travel jauh2, guna passport lagi.. huhu..

kakpiah said...

ingat ko buat tajok entri bahaser uganda tadi dik!!

huah huah huah!!

Monkey D Luffy said...

ko suka travel ka?

travel jalan kaki ko berani? ;p

cun09 said...

travel??!! tajuk nii best nk kongsi gak...suka cari pengalaman n pengajaran di tempat org coz kite leh tgok "depan mata" kita sendiri...awak p tasik chini n p.pangkor tuu mesti best kan, saya x sampai lae situ...

||alis|| said...

kakpiah: tajuk n3 aku tak la sebest cok bilih perisa steak black paper ko kakpiah, ahahah!

zali: travel bagpack jalan kaki paling jauh aku ialah 5km. 'balik dari sekolah menapak carik bas stop' tajuk travel tuh ;P

cun09: ish.. awak nyer jalan2 lagi best... luar2 mesia lagi :)

Tijah said...

aku pun suka backpack bertemankan croc cap asadi. sgt selesa.

||alis|| said...

kakjah: eh jom tag team kak, wish aku tak banyak, 1 jer... bawak sekali kanda ariff, meowwwww.... ;P