Nuffnang

Monday, May 18, 2009

burger segamat. pasar malam segamat. oh tidak...

crdt to sis fara :)

burger segamat
aku suka makan burger segamat. *ini sireeyes, sapa2 yg pergi segamat, sila laa mencuba burger segamat. 3thn aku makan tak jemu. dan kalau teringin bangat, buat laa burger segamat di melaka nih ha.. sama tapi rasa tak serupa sangat.
.
.
masa baru2 balik melaka dlu; aku gian gile ngan burger nih; aku buat. makan. oke, gian tamat. lepas tuh, ada plak offer kolej adik aku buat jual2 karnival kat kolej dia; aku offer dia nak jual burger segamat nih kat sana. tuh dia. buat 50biji, sold out within an hour!
.
.
pakcik BS nih tak pernah nak sombong. cuma agak pemalu. ngan budak2 pon senyum.
apa rahsia burger segamat nih sampai ada budak2 itm segamat sapai datang semula biar berpuluh tahun tak datang sana, tapi bile datang jer, trus pi gerai pakcik BS??
.
.
tak kedekut bahan;
mayo dia bukan sesudu dua; tapi sesenduk dua!
pastuh lepas taruk mayo, dia bubuh few sudu serbuk kari...
sayur kobis, timun; hari2 rendam dalam air mineral...
telur yg balut daging burger? sebijik?
bukan, TIGA BIJIK per dua burger!
sos? nak lebih? nak kurang? boleh dilayan.
bawang? tumis ngan sos winschester..
dan serenjis dua kicap maggi..
.
.
ramah.
bersih.
.
.
itu laa dia rahsianya.
.
.
masa time aku blaja; sempat aku lihat ada org lain, yg berniaga Burger jugak kat sebelah ngan pakcik BS nih. tapi dia skitt pon tak rasa apa. malah kalau org tuh nak tukar small changes; boleh bagi, kalau takde budak2 order, boleh duduk2 borak2 lagi. lihat? takde laa nak dengki or apa, kan?
.
.
untung bersih sebulan? ade budak gitau kami, rm3,000 sebulan. untung bersih tau, kira dah tolak2 sume modal niaga. hingga kini pakcik tuh masih humble *bak kata sis fara.
.
.
kalau ada budak2 wing keluar;
"weh, kirim burger segamat, ayam special, nak 2 ok. thanks."
satu makan petang; satu kang makan kul 2-3pagi.
dan aku tak pernah makan burger ayam segamat
yg kosong takde telur.
mesti nak telur. protein tuh weh!
.
.
kalau nak makan burger nih..
kena makan GUNA SUDU ya..
kalau main ngap jer, isinya terburai!
tak pernah aku makan BS tak guna sudu.
.
.
nikmat..nikmat..
.
.
kalau pakcik BS tak bukak gerai; mmg terasa hampeh!
pasar malam segamat bukak?
siap soh si ABon bawak bas tuh melencong jap p bandar segamat;
stop kat gerai pakcik BS.. ha kau, penangan dia.. aci tak?
.
.
pasar malam segamat.
lagi satu memori indah aku.
agak2 apa solution ko?
sate pakcik nih dia biasa jer, tapi kuah sate sedap giler.
dan cakoi akak tuh sedap tapi kuah dia tak sedap?
.
.
yes, pipol.. *wah, aura penari gendut westeria lane sudah mari..!
solution nyer ialah;
ko beli sate, dan ko beli cakoi.
kuah sate ko amek, kuah cakoi ko buang;
sate? pon ko amek laa.. jangan plak ko buang, pandai!
.
.
sate 20sen/cucuk, yap. mmg wujud!
kuah dia wangi dan rempah cukup!
selalunyer, aku akan beli sate dlm rm2 jer,
sebab nak harapkan kuah dia.
cakoi pon beli rm2.
balik, cecah cakoi dalam kuah sate tuh.
.
.
heaven.
.
.
eh, ada sapa pose sunat ke nari? sorry. hiks!
nak resepi burger segamat? ntah laa bile ntah aku nak buat weh..
.
.

16 comments:

Cik Pah said...

tu tahun bile alis.. sate secucuk 20 sen.. tapi kan kat area rumah akak..sate secucuk 30 sen..t api kecik sgt..kuah dia ok lah..

julietchun said...

makan burger pakai sudu? westernnya ko,kakakkaka.

Ms.Lilies said...

aku suka sate...kat umah mak aku dpt lg sate 20sen...tp kat umah aku ni ha 1cucuk 50 sen!!! pengsan membayo nya

||alis|| said...

cikpah: mmg sampai skrg wujud lagi cikpah... sate doposen tuh :), tapi mmg betol laa, saiz nyer tecit~

kakjuliet: ate kalu makan ngap jer isi dia terburai kak weh...

kakmimi: kan? best la sate kcik2 nih.. beso2 cam lain jer rasanyer..

AfiQ said...

pkcik tuh mmg x dengki ngn pesaing dier.. tkot pesaing dengki ngn dier... eehehehhehehe oppsss*

tpi kt mne?? segmat kt area mne?

tasikmerah said...

mayo 2 senduk tak muntah ke weh...?

pstt... aku tak de miss kol ko la yang. balak mane ntah yg kol ko smlm tu... ha ha.


.

cokolat said...

makan beger pakai sudu.. sangat beradap, kan?
boleh bawak makan dekat hotel pas ni..

Ms.Lilies said...

dik..apa id ym ko?aku nak add aci?

||alis|| said...

afiq: mmg laa.. pipol biasa kalau kiter buat dia, they all akan ckp apa eh: "i do sting back, babe".. hiks! gerai pakcik tuh depan billion. betol2 depan billion.

kakTM: dia guna senduk taruk mayo, bukan berdasarkan isipadu, kahkahkah! boleh?? ish??? siyes ko tak miskol? then siapakah dia? jeng3x! siyes tak tau no sapa, aku dah elok2 letak "kak TM" dah.. haih.

kakcok: bukan! bukan pasal adab kak.. takut isi burger tuh terbarai jer.. tuh yg guna sudu tuh ;P

kakmimi: boleh2.. alis_mysara@yahoo.com. aci tak?

Ungku Nor said...

tak pose pun tetap lapar baca pasal burger best ni..hehehe

||alis|| said...

kaknor: ahahah.. akak buat la dlm 5ketul, konfem anjib makan seketul jer.. puas kak makan beger sgamat nih, hihi..

kakpiah said...

sepanjang aku baca entri nih.
kering air lior aku telan..

teruja lak aku nk rasa kelazhatans berger tersebut..

ada sesiapa buleh bantu?
uhuks!

Monkey D Luffy said...

pakcik BS ada sistem delivery tak? ;p

||alis|| said...

kakpiah: bawak bertenang kakpiah! bawak bertenang! oke, addreess2.. aku buat nnt aku post kan RESEPI dia.. idok ler mu terliur kak ;P

zali: diveri2 nih pakcik BS tak buat, tugas utama beliau ialah penghulu kampung, *aku baru tau mggu lps dia rupanya penghulu~

kakpiah said...

resepi?
alaa.. aku nak ko hantar berger teros..

kalo resepi aku yg kena buat nantii!!
malas!!!!

||alis|| said...

kakpiah: cek tak buat diliveri burger segamat nih kak piah uii.. tapi kalau akak piah buleh bayaq transportation chargers sebanyak 78.56% dari rege burger tuh, bleh laa.. (ghajin dok aku taip pepanjang nih?? haha!)