Nuffnang

Friday, May 29, 2009

jarum yang mahal

jarum mas.
masa aku sekolah rendah, tak silap darjah 5 dan 6, kecoh pasal jarum mas nih. aku dulu sekolah cina, so, budak2 kelas gitau laa.. jarum mas nih on demand oleh apek2 yg niaga ubat seh seh tuh.. aku pon join, seronok giler.
.
.
.
balik jer sekolah, berterabur bebudak nih masuk padang sekolah, gigih mencari jarum mas nih. aku tak masuk padang, tapi bersama2 ngan geng bas sekolah pi panjat kuaters polis, carik padang mainan depa. nahhhh.. tempat eksklusif, takde org kacau. balik rumah jer segenggam secekak bawak balik (kawan aku siap masuk dlm uncang lagik!), tapiii.. aku tak jual, aku simpan, pastu buang, esok, carik lagik, cam isi masa lapang sementara nak tunggu bas kan.. masa tuh aku takde minda bisnes lagik.. aku suka2 jer carik.
.
.
kemudian timbul cerita, jarum mas bunga kaler kuning, tak sesuai sgt buat ubat, apek2 tuh nak jarum mas yg bunga kaler pepel, kaler pink, baru apek2 tuh nak beli. aku? jarang dapat jumpa bunga yg kaler pepel, salu dapat pink, petik2, bagi kat kawan aku. yg penting, nak feel seronok memetik n mencari beramai2 tuh :P
.
.
jarum mas yg pic atas tuh, aku petik kat area tanah kosong ayah aku. mmg btol laa orang ckp, petik jarum mas nih berhantu, sekali dah jumpa, mesti nak carik yg lain... aku masa petik nih, non stop carik dlm 20min, smpai dah nak dekat azan maghrib dah. banyak semut api atas tanah pon aku tak heran. padahal paling benci semut api tuh... haha!
.
.
petik jarum mas, lepas 15 tahun tak petik, baru datang gian, tapi kejap la, pasal takde geng ;P
.
.
*nari lepas asar kang Amat nikah ;)
.
.

10 comments:

Ms.Lilies said...

aku si budak jakun....pes time tgk jarum mas padahal slalu dgr namanya

Tijah said...

citer pasal jarum mas...ujung2 amat nikah. wakakakaa....anti klimax betul la ko nih nok...

errr...ko kalu apply keje ladang teh misti pass nih

paRi-paRi sYurGa said...

jarum mas ni boley bg kat kak jah...
buat ubat utk atok...
nti buley kirim slm nenek penang lg..
hahahahahahahahahaha.

haruan tasek said...

jarum mas wat ubat apa?

||alis|| said...

kaklilies: kat padang mainan banyak kak ;)

kakjah: biasa laa... aku mmg anti apa2 pon, hahahaha!

anim: kan? weh dik apsal sms mlm tadik? aku dah tido. smlm rewang satu hari. nari pon, amat nikah aku kena ikut jadik saksi ;P

haruanTasek: tak sure laa... tapi sakit kanser katanya, ntah. seh seh la katanya.

joegrimjow said...

jarum emas dibawa belayar

julietchun said...

penah dengar nama rumput ni tapi ingatnya dia cam lalang sebab dipanggil jarum. Rupanya cam bunga plak.Melepas aku nak jadi kakak sepupu ko,hehehehe.

||alis|| said...

joe: tapi jarum mas tak bleh masak sebijik plak, hahaha!

kakjuliet: bukan akak, tapi adik. ko sanggup nak jadik adik spupu aku ke kak.. eh, dik juliet, ahahaha!

joegrimjow said...

pinkyy

||alis|| said...

joe: nape? nak sekapal ngan kapten zali? kehkehkeh~