Nuffnang

Friday, May 22, 2009

nasi goreng turki






jangan tanya aku apsal nama dia "Nasi Goreng Turki"
dan bukan
"Nasi Goreng Turnisia"
.
.
aku jumpa menu nasi goreng nih kat UiTM Johor.
order 4-5kali baru bleh laa aku tahu;
apa yg makcik cafe tuh masukkan dlm nasi dia.
.
.
so, tuh la nasik goreng turki makcik cafe uptown itm segamat.
aku pon bantai jer buat.
.
.
goreng nasi cam biasa. rencah pon biasa.
gorengkan cili ijau sekali.
letak cili ijau BANYAK2.
pastuh just tambahkan kunyit for kaleringtone,
campak serbuk ketumbar,
jintan putih, lada manis, lada sulah... tada....done.
.
.
kalau nak kick,
goreng bawang merah BANYAK2 sebelum tuh, tos,
pastu gaul ngan nasi tuh tadi.
kalau nak letak ayam kunyit pon bleh,
nak letak daging masak black paper pon boleh.
.
.
yg penting, nasi goreng nih mudah dan senang, hihi!

15 comments:

Ms.Lilies said...

lg mudah dan senang kalo ko masakkan utk akak dik.....berkatttttt

Cik Pah said...

aiyohh.. nasi goreng letak ketumbar,jintan putih... macam nak masak rendang jer... hehehe

||alis|| said...

kakmimi: agagaggagaga!

||alis|| said...

cikpah: try buat satu kali juga.. pasti terangkat habissss ;P

Tijah said...

mak aih ado jintan skali ko?

aku buat kalu takdo feeling berada di turki siap ko...

||alis|| said...

kakjah: hihii... agak2 kalu dah makan tak felling turki, felling siam yo cukup la kak weh, demand lak aih~

joegrimjow said...

smlm makan nasi beriyani
kenyang sampai tido awal

||alis|| said...

joe: mu makan nasi, pastu tdo awal, ayyoo.. badan arjun rampal apa kes? hihi..

julietchun said...

puas aku tenung tang mana turkinya nasi goreng ni,isk..isk...tak nampak jugak.

||alis|| said...

kakjuliet: apa ada pada nama. (ha! sastera tak kak komen aku nih? ahahaha!)

paRi-paRi sYurGa said...

lulus...!




hehehe.

cokolat said...

tengah kuatkan iman!
kuat!
kuat!
kuat!

||alis|| said...

anim: lulus eh? cer ko masak pass kat akak, bleh jadik juri ;P

kakcok: laksa ghulam mee ko lagi best kak!

Monkey D Luffy said...

pandai ko cr resepi ek

||alis|| said...

zali: nak idup.. kena pandai. kang aku kempunan, kalu x de org buat, aku buat sendiri ;P