Nuffnang

Thursday, June 18, 2009

cokutan dan rakan rakan...


ini cokutan anak sekolah
(@fiq, akak pinjam *vocab ko eh...)
.
.
@fiq lagi; kok cokutan ko tinggi, kan?
mami ko soh kait guna cangkul lagi..
cokutan ayah den nih haa..
ala2 menyembah bumi kekdahnya...
.
.

ini cempedak di dalam pagar...
alhamdulillah ini tahun kedua berbuah lebat ;)
ayah yg tukang balut, aku balut sebiji jer terus quit!
takkkk laaarrraaaaattttttt.....
.
.

nangka di dalam pagar juga.
betol2 depan dapur umah den...
.
.

manggis baru belajar nak berbuah.
asalnya 4biji nih...
ibuku selaku tukang jengok memberi tanda.
"manggis nih gugur, kakak nak?"
agak muda lagi.. ku tak makan, sakit tekak nnt..
tapi 5minit sat, adik aku selamba makan~
.
.
ini pulasan. stok yg ramadhan nnt baru akan merah...
.
.


pulasan yg jugak rendang, jejak tanah ;)
.
.


walau banyak buahan di dlm kawasan rumah ayah;
durian org juga yg daku pandang...
.
lihat kok duyan itu di tanah kepunyaan jiran..
sedang rancak gugur sebiji sebiji...
kebetulan bilikku dekat ngan kok duyan ini
kdg2 masuk bilik, adeh.. asal masuk jer...
aroma duyan menusuk kalbu..
.
maghrib2.. atau nak subuh... akan terdengar..
"BUKKKKKK..BUKKKK...."
bukan bunyik burung bukbuk..
tapi bunyi durian gugur
;P
.
JKM: hai..hai... JKM muncul semula...
agak2 umah si alis tuh bleh buat homestay tak? ;)
setakat kok buah nan sorang sebatang tuh..
takyah mimpi la cik alis weh... ;P
.
.

22 comments:

et said...

byk nyer buah...
serunut2..nk jugak..mahu2..
uuuu..kat kebun uh de pokok 'cokutan' jer...
ehehehe...sedap2..nnt leh wat piknik buah tuk ktorg yek..

Monkey D Luffy said...

bila ko nak jemput aku makan buah free?

naqiubex said...

cokutan = rambutan ?

Wah pulasan... bestnya umah kamu..
manggis pun ader

haruan tasek said...

ajak2 le makan rambutan

||alis|| said...
This comment has been removed by the author.
||alis|| said...

et: apakah? n3 ku 2am 2.04am ko sudah komen, express rakyat btol nih.. hihi.. ko ade cokutan jer? best apa.. ;)

zali: bile ko sanggup nak datang umah ku? ngeee..~

naqib: cokutan nih vocab budak 3-4thn 0_o. pulasan mmg jarang jumpa laa kan?

haruan: haa... elok la tuh, ko datang skali sama kapten. harus ayah ku suka, 2kapten(s) dtg umah dia, serentak ;P

Tijah said...

ada 1 lagiii...

kuini????

ko jgn buat2 lupa plak. kecik ati kuini taw....

::@FiQ said...

ini sudah melampau!!!..
sume ader nih...
aduiii
mnggis!@!!@
ha'ahla...cokutan aku tggi bebeno....
payah nak amik...kene pakai buluh...adehhh
pulasan ke tuh??
isk..iskkk

||alis|| said...

kakjah: ahahaha! kuini musim dia tamat sudah.. kok dia cam kok mangga.. ;)

@fiQ: kih kih kih~ awal ko bangun dik.. pulasan.. adik ku makan pulas jer kulit dia, ku main kopek jer ;P

cun09 said...

salam... seronoknyer nengok hasil yg di usahakan ekk...byk2 buah yg diiklankan, buah yg menjadi pujaan hati... buah manggisss :)

||alis|| said...

cun: salam kembali... oho manggis menjadi pujaan hati.. makna nya manggis, buah hati cun la yer ;)

atle ♥ waT¡e said...

ish..ish..bestnye!

paRi-paRi sYurGa said...

kakak...
sayep terliur melihat itu manggis...
adeehhh..
nenek anim pangil rambutan = buah moktan.
durian = buah dian.

ringkas.



hahahaha.

||alis|| said...

atie: best kan? bek mu pi tanam kok cokutan nih ngan segera, by the time aminsmart 5thn, dah bleh dia petik sendiri, lalala!

anim: haa.. >< laa.. moktan, dian..org bukit baru ada sebut camtuh.. eh kot ada masa weekend2 mai la umah, petik sendiri la yer..ngengada plak ko kan nak soh akak petik..

julietchun said...

ku ingat apa benda la cokutan tu.cempedak berbuah kat tangkai? setau aku cempedak berbuah kat batang. Buleh main nyorok2 kat pokok cokutan ko, sambil tu mkn cokutan,hehehe. Dah buleh buat homestay ni,kalo ko booking 3hari 2 mlm dpt diskaun tak? ke ko ada pakej lain lagi yg best?kekekkekeke.

paRi-paRi sYurGa said...

time ni lah nk manja2 dgn kakak...
dan time ni lah kakak nk tunjuk kasih syg die kat adik...



muahahhahhaa...

mo0ney said...

beshnya mkn buah.nak2 time musim panas ni.mau batuk seminggu..hahaha.tp sgt ingin.sgtttt

||alis|| said...

kakjuliet: haa.. pelik kan? ku tgk banyak cempedak buah kat batang, nih pokok ayahku pelik sket, buah kat tangkai, tinggi2 lak tuh...tapi cempedaknya isinya besaq2... cuma tak banyak.. paling 15ulas dlm sebiji..

anim: ngeee..... ;)

muni: sangat eh.. aku dah batok2 nih.. haih. lani melaka ujan plak..

Ms.Lilies said...

uwaaaa.....smua fav aku tu..ko kena pos laju kat aku dik...

||alis|| said...

kakmimi: datang melaka sila hint2.. cepat! sementara stok masih ada, ngeee~

tasikmerah said...

ya ampuuuuuunnnn.... terliur sungguh tgk bebuahan tuh...

||alis|| said...

kaktasek: yok laa datang umah.. jom! petik cokutan~