Nuffnang

Friday, June 19, 2009

shhhh! rahsia....


crdt: chef google
-1-
ibuku berminat dengan kek asam manis yg dibuat menantu seorang jiran. ibu risik resepi pada beliau. apa katanya?

"kalau nak, ada syaratnya..... siapkan sekor ayam dara putih sebelum subuh" beliau tersenyum.

ibuku faham. tuan resepi tak mahu bagi resepinya. nasib ibuku cepat faham. buat betol dia siapkan apa yg akak tuh mintak? hahaha! haaaaaruuuuu....

crdt: pakcik pisang goreng google

-2-
2005
oleh sebab ibu menjadi pengunjung tetap encik penjual pisang goreng di sebuah kejiranan sini, dah anggap bagai saudara. isteri encik goreng pisang pun baik orangnya. satu hari, ibu tanya 'apa adunan goreng pisang nih yer.. akak buat selalu tak jadi macam awak punya resepi..'

encik penjual pisang goreng tersenyum sambil berkata: "kak, ini sumber pendapatan saya, mana boleh bagitau...."

ibuku faham, sekali lagi.
=================================

aku? sejak mula memasak..hampir kebanyakan resepi aku, dapat dari makcik martha steward, kak rachael ray, chef sabri, chef kamarul, kak hajar bradfort, chef nurzailina dan kak jah (chef tijj)... semua mereka glemer tahap dunia, tahap malaysia, tahap blogger...


lalu yg aku tak faham, kenapa kedekut ilmu?

penyelesai -1-: aku google "resepi kek asam manis", berpuluh jenis keluar, aku print out mana yg terbaik (sebenarnya semua lebih kurang sama), terus bagi ibuku.

penyelesai -2-: aku akan print out resepi kak jah (hasil dari kak tasek juga), print out, tampal kat dinding dapur. oh.. sebelum terlupa, encik pisang goreng itu sudah hampir 3 tahun tidak berniaga lagi, there's go "punca rezeki saya"....

moral: apa apa jua ilmu, datang dari Allah.. usah laa dabik dada.. kan kawan kawan.....?


p/s: SELAMAT ULANG TAHUN BUAT KAK JAH :)
.
.

20 comments:

mo0ney said...

terliur.terus nk cari pisang goreng japgi....lalalala

paRi-paRi sYurGa said...

huhh...
betul tu kak...
nk bwk ke mana resipi tu klau tak dikongsi?
hehehe...
lebih baik beri tunjuk ajar kat org lain....





kat anim lah sbnarnye...

hahahahahha.

StingRay said...

peh..aku suka rumah kamu....


banyak pokok buah...

Ms.Lilies said...

correct!! apa kes nak kedekut2....ilmu Allah ni kena kongsi bersama...

pssstt aku lagik suka kalo ko share masakan ko kat aku hahahaha

::@FiQ said...

ha kauuu....
kg aku pon...org nih mmg terer buat apam...
mintak aja x bgiii...
last dibwknyer ilmu itu ke kubur...
kan ilmu tuh kalo di praktikkan akn bwe pahale yg besar kt pemberi ilmu?!??!
x phm aku kenape kedekut ilmu!!!

haruan tasek said...

ini le moral orang melayu.. tamak ilmu

~mrs azmi~ said...

alasan biasa org yang kedekut ilmu... padahal klu die kongsikan.. insyaAllah lagi murah rezeki

julietchun said...

Ada sesape nak resepi kek pisang aka kek coklat aku ? free, takyah pengeras. Takde yg berminat nampaknya,kekekekkeke.buleh le kita merasa kek asam manis alis pasni.

et said...

urmm...pe salah nyer bkongsi ek..

bukan ke, sharing is caring??
btol ke quote tuh?
ntah, tp begitu laaa...

||alis|| said...

muni: nnt korbo ko high jgn salahkan aku eh? hihi...

anim: meh, senang2 datang umah, siap pektikal aku hajo ko..

stingray: ahaaa... suka rumah takpe.. mai la pekena cokutan ;)

kakmimi: hint2 la bile nak mai melaka eh... ;)

||alis|| said...

@fiq: kan? buat apa laa nak kedekut2 nih.. takkan ke mana.. salah konsep laa diorg nih..

haruan: jadi laa melayu glokal *maaf masih tidak bisa titip komen di blog kamu, kondisi lappy ku masalah ;)

mrs azmi: hi kak! haa.. btol2.. banyak dah sy nmpak, mereka2 yg kongsi2 ilmu, harta dunia nih, mmg murah rezeki btol..

kakjuliet: ku mahu! ku mahu! *eh bunyik lagu tok siti plak~ kek asam manis? boleh! nnt ku hantar guna AB?, hihi!

et: btol la tuh, sharing is caring... apa yg susah benar kan? haih la melayu.. ckp banyak pon, bangsa sendiri.

tasikmerah said...

resepi yg baik perlu dikongsi2...

errr... sila hantar sikit pisang goreng tu ke rumah aku ye.... hi hi.

:)

||alis|| said...

kaktasek: tuh pisang goreng pakcik google.. pstt.. dah tgk pic sebenar bday girl kite nari? lawa rupanya dia.. hihi.. larik laju2..!

Tijah said...

fes...time kasih atas wishmu ittew..

seken...tak guna kedekut ilmu. tengok chef2 yg ternama tu. lagi share ilmu lagi terkenal diorang. takat gerai2 tepi jln nak kedekut? alahaiii....

Monkey D Luffy said...

ajar aku masak chef

||alis|| said...

kakjah: happy la ko kan kak? Myvi buat plastik surgery, kekeke...apsal tak join phat rides? ko kan driffter otai terbaek? hiihhii!

zali: mau diajar? bleh jer.. kalau yg mudah2 tuh ok je insyaallah..

JO said...

betul tu, saya setuju 101% cik alis! hihi.

skrg ni dunia dah moden, sng2 kita google je kan ;)

||alis|| said...

JO: btol tuh awek cun! skrg nak buat apa pon, tanya jer kat pakcik google.. aik, 101% jer.. lebih 1%? oke la tuh. janji rocks! haha!

aisyah said...

hi, first time masuk ur blog...
betul2 nape nak rahsia2, bagi je la.. bukannyer resepi tu akn buat rase masakan org yang bagi resepi tu kurang kn, semua ni bergantung pade air tangan gak....
so.. takyah nak jealous2

||alis|| said...

hi aisyah.. maaf la lewat sket.. haa... air tangan! betol2.. ada yg jadi, campak2 jer dah sedap kan? cam air tangan nek kita dulu2.. hiii~