Nuffnang

Thursday, June 11, 2009

nama kamu ABCDE.. sampai Z..!

Pemilihan huruf pertama pada nama juga adalah penting. Berikut sebagai sedikit panduan.

A

Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas. Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.

.

.

B

Selalu tenang dalam menghadapi masalah yang rumit dan membahayakan dirinya adalah ciri penampilannya. Mereka juga sangat setia dan penyabar, yang menjadikannya amat disenangi dalam pergaulan. Kelemahannya, sangat mudah tersinggung.

.

.

C

Ramah dan pandai berbicara. Ini yang menjadikannya popular di kalangan rakan-rakan. Mereka tidak bersungguh dalam bertindak dan selalu menganggap masalah yang dihadapi adalah remeh.

.

.

D

Pendiam, bercakap hanya bila perlu. Sopan, berdisiplin dan kuat bekerja. Kelebihannya itulah yang menghasilkan kejayaan dalam mencapai cita-cita. Kelemahannya adalah selalu bimbang dan sukar mempercayai orang lain.

.

.

E

Pandai dan penuh pertimbangan dalam menjalankan tanggung jawab. Sikapnya periang bila hatinya senang, tetapi suka berdiam diri apabila hatinya gundah dan boleh membuatkan hati orang lain terluka.

.

.

F

Punya pendirian yang teguh, tidak mudah goyah dan keras kepala. Mereka juga sukar memaafkan. Tidak setia dan amat berhati-hati bila berbelanja.

.

.

G

Kerap murung dan bersedih hati. Pendiriannya mudah dipengaruhi. Tekun belajar ketika rakannya bermalas-malasan dan sebaliknya suka bermalas-malasan ketika rakannya sedang tekun.

.

.

H

Mudah simpati, bahasanya lemah-lembut. Tidak pernah melukai perasaan orang lain. Selalu tergesa-gesa dalam melakukan pekerjaan, suka berkhayal dan bercita-cita terlalu tinggi.

.

.

I

Suka memendam perasaan dan permasalahan. Mereka juga mudah merasa curiga dan cemburu terhadap orang lain. Suka menangis.

.

.

J

Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan. Mudah merasa ragu dalam membuat keputusan dan tidak tegas..

.

.

K

Pandai berjenaka. Hari-harinya sentiasa ceria walaupun perasaannya gundah. Kelemahannya suka bercerita rahsia sendiri.

.

.

L

Ramah dan pandai bergaul dan mempunyai ramai kawan. Tidak suka bergosip dan mencampuri urusan orang lain. Amat berhati-hati bila berbelanja. Kelemahannya, tidak menepati masa.

.

.

M

Pandai dan kreatif, suka kelembutan dan jika dikongkong, mereka akan berontak. Senang dijadikan sahabat, kerana mereka tidak berkira. Kelemahannya, boros dan keras kepala.

.

.

N

Baik hati dan rapi dalam berpakaian.. Mereka suka menghulurkan tangan menolong orang lain tanpa memikirkan balasan. Kelemahannya, mudah bersedih hati dan kurang percaya diri.

.

.

O

Serba boleh. Suka memendam perasaan dan permasalahan serta sukar mempercayai orang lain. Akibatnya ramai yang menggapnya sombong dan suka memilih teman.

.

.

P

Pandai berjenaka dan selalu ceria. Punya banyak idea dan sangat kreatif. Sering melakukan sesuatu yang belum dilakukan orang lain.. Agak pendendam dan boros.

.

.

Q

Setia dan mudah memaafkan orang lain. Suka meluangkan waktunya untuk kawan-kawan. Keras kepala, sukar diatur dan mudah emosi.

.

.

R

Pendiam dan bercakap hanya bila perlu. Tekun dengan kerja yang disukai dan bersungguh-sungguh dalam mengejar cita-cita. Suka mengkritik. Dan sukar mengawal bicara ketika marah.

.

.

S

Pandai dan tekun dalam mengejar cita-cita. Tidak suka pada orang yang suka memungkiri janji. Kelemahannya mudah tersinggung selain sukar menahan emosi.. Jika sudah emosi marahnya meledak-ledak.

.

.

T

Sangat berdisiplin. Selalu mengerjakan sesuatu menurut aturan buku. Tidak suka mengelamun atau bermalas-malasan. Suka menonjolkan diri selain senang gugup, terutama bila bersalah.

.

.

U

Suka berterus-terang dan menyendiri. Naif baginya merugikan orang lain. Tidak tahan dengan kritikan dan kurang pandai menyusun kata-kata jika berbicara didepan orang ramai.

.

.

V

Tutur katanya lembut dan pemalu. Pandai menyesuaikan diri. Selain itu, mereka juga pandai menguasai orang disekitarnya dengan cerita-cerita yang memikat. Tidak suka berterus terang.

.

.

W

Ramah dan mudah simpati. Sikapnya amat menawan. Punya toleransi yang tinggi dan ringan tangan. Keras kepala dan sukar diatur, tetapi hatinya boleh dilembutkan dengan kesabaran dan kelembutan.

.

.

X

Budi pekertinya halus. Suka melakukan pekerjaan sosial. Mudah tersinggung dan tidak akan berbaik dengan mereka yang menyinggungnya.

.

.

Y

Pendiam dan tidak suka menonjolkan diri. Ramai menganggapnya sombong walaupun sebenarnya mereka adalah sahabat yang baik. Tidak berani mengemukakan pendapat.

.

.

Z

Pandai berjenaka dan menyesuaikan diri dalam pergaulan. Suka disapa terlebih dulu dan gemar menonjolkan diri.

.

.

guys; based on my real name, apa yg dikata nih, benar. aku rasa dia kaji berdasar huruf jawi ;), kemudian diterjemah dlm rumi. lagi satu; no judgement tot kat sini yer.. sekadar suka suka n buat hiburan hati... tapi dlm ku, ada laa yg betol..hihi..(-_-")

.

.

.

.

16 comments:

Na Shari said...

Hehehe...Nama akak mula dgn huruf N. Rasa mcm ada kena mengena la sikit2...

haruan tasek said...

aku biasa le H untuk haruan tasek... tapi memang aku kuat berhayal dan bercita-cita tinggi pun...ha.ha

||alis|| said...
This comment has been removed by the author.
||alis|| said...

cikna: dah sembuh cikna? kiter tak bleh nak komen kat blog cikna n yg lain2 yg takde pop up komen box.. tapi masuk tetap masuk ;)

haruan: yer..cecita tinggi itu bagus... syabas!

julietchun said...

ada yg kena ada yg lari tajuk sangat.

Cik Pah said...

sy setuju 100% ape yg tertera di atas screen ini..

Ms.Lilies said...

Jap aku nak buat analisis dulu ni....errrr ada 2 yg tepat disitu

||alis|| said...

kakjuliet: ahhiiii.. huruf J tuh baik, kan?

cikpah: cikpah kan nama awal huruf L.. bagus2.. kiter ada yg sama ;)

kakmimi: tepat? dua? wa.. kena check bebetol tuh.. M for Mimi~

mo0ney said...

M

Pandai dan kreatif, suka kelembutan dan jika dikongkong, mereka akan berontak. Senang dijadikan sahabat, kerana mereka tidak berkira. Kelemahannya, boros dan keras kepala.

keras kpla??damn!uhu

||alis|| said...

mooney: ahahaha... nih kiter bleh buat club lain nih mooney.. Kelab Keras Kepala (3K's)

huahuahua!

paRi-paRi sYurGa said...

H-ANIM

Mudah simpati, bahasanya lemah-lembut. Tidak pernah melukai perasaan orang lain. Selalu tergesa-gesa dalam melakukan pekerjaan, suka berkhayal dan bercita-cita terlalu tinggi.


cececehhhh...
lemah lembut....
sesuai dijadikan adik ipar...
wahahaha.

||alis|| said...

anim: oit2.. ingat encik tunang awak kat BP nun weh.. hihii...

joegrimjow said...

ini dinamakan psikologi\
hehe

Tijah said...

Y

Pendiam dan tidak suka menonjolkan diri
__________

kan aku dah kata....aku pendiam. awakakakaka...

Monkey D Luffy said...

aku R

lalala

||alis|| said...

joe: ahaha... nape? hihi... mu tak kedekut.. mu baik apa.. suka buat contest, hadiah sume bukan murah lak tuh~

kakjah: tuh la... aku carik Y lepas tgk A, camner bleh sama plak dia ckp pemalu nih... ahahahaha!

zali: sume baik ttg R....just tang "sukar mengawal bicara ketika marah", rasa2 kamu jarang marah, kan?