Nuffnang

Wednesday, July 1, 2009

apa korang nak cakap..?? (edited)

**kawan2... sebenarnya stand aku bab2 yg nih sebenarnya 50-50, eventho seumo hidup aku tak pnah pegang anjing (even 11thn dok dlm komuniti cina) KENA KEJO NGAN ANJING LAGI ADA LA..!! tapi aku penah sekereta ngan Rottweiler. bukan dok sebelah, aku dok depan, dia dok belakang....giler seram sejuk. kete sifu wushu aku.

.

.

mmg sapa yg pegang hanafi nih bagi dia anjing nih tak apa apa... tak caya pi kat arab, pak2 arab sana bela anjing selamba jer.... maybe gak kita nih asal2 MELAYU, so minda kita terus dikekalkan ngan anjing itu hina, hinggakan kalau nak maki org, guna perkataan HANJENG jugak... atau ANJING HARAM, TAK BOLEH DIPEGANG. (padahal kalau yakin 2-2 kering boleh saling bersentuhan).

.

.

aku penah masuk 1 blog, mamat nih melayu minimalis, non practicer muslim laa senang citer.. tapi bile dia terjumpa anjing termasuk longkang depan masjid masa tgh org ramai solat jumaat, dia jatuh kasihan. terus diangkatnya anjing tuh, semua orang pandang dia. ada dia kesah? mesti laa tidak....

.

.

lagi satu, kisah pelacur selamatkan anjing, dlm perjalanan dia nak hulurkan anjing yg kehausan itu air, dia meninggal dunia. maka malaikat bertanya kepada ALLAH, mahu dimasukkan pelacur ini ke dalam syurga, atau neraka? padahal dia itu belum insaf dari kegiatan pelacuran nih, dia cuma jatuh kasihan jer sama anjing tuh..

.

.

ALLAH berkata: kalian ukur jarak antara jarak dia ngan anjing tuh and jarak dia dari sumber air. jika jarak dari anjing itu dekat, maka dia dimasukkan dlm syurga sebab atas dasar belas ikhsannya dia terhadap makhluk tuhan itu, jika jaraknya sama sumber air itu yg dekat, maka dimasukkan dlm neraka, sebab dia belum insaf dari perbuatan hina nya itu.

.

.

akhirnya wanita itu dimasukkan dlm syurga, sebab jarak antara dia dan anjing yg dekat...

.

.

MANUSIA HINA+ BINATANG HINA= ALLAH JUA MENENTUNYA.


baru pas tgk blog dia *makaseh puan lawyer. bini dia malay gak eh.. anak dia lawa laa weh!! doktor vet yg merawat pon wanita muslimah kita yg bersarung tangan. maid dia yg indon pon pakai sarung tangan bila uruskan anjing2 nih...

.

.
ini tak apa apa lagi kot pada aku, tapi aku ada satu PDF (tak sure aku simpan lagi ke tidak) pasangan singapor*an melayu-cina, tapi 2-2 makan swine, dah ada anak usia 9thn, bila kawan2 tanya, u r malay but u eat pork haa??), anak dia jawab apa tau: "I'M MALAY BUT CHRISTIAN! of kos i can eat pork...." haa.. yg itu mmg HANJ*NG NYER jawapan la kan... aku tak salahkan anak, aku salahkan mak apak budak tuh~ tapi sekarang daha banyak dah.. jgn terkejut laa kalau ko jumpa malay makan kedai cina yg masak swine dlm kuali yg sama bile ko ckp: nyonya, nasi goreng takmo letak babi, 2, tapau! melaka raya dulu, tempat aku keje, berlambak kedai cina melayu kita masuk...

.

.

sebab itu laa, melayu sekarang banyak jenis. bukan takat melayu jer....

P/S: aku amat amat berharap, jangan salahertikan pandangan dan pendapat aku nih. aku tak maksud nak sakiti hati korang and hati aku sendiri. aku terkejut, tuh jer..*anim, atok ko jaga anjing, arwah atok aku dulu keje dalam dapur mat salleh, masak swine lagi..

.

.

atas permintaan seseorang: www.kittun.blogspot.com, tq khay :)

.

12 comments:

::@FiQ said...

aim spijles lah.. kdg2 manusie nih rase diri die bijak sgt...smpai buat "mazhab" sndrik...
nyampahnyer aku nengok gamba pakai kopiah tu..direspekful btol!
anoying*sigh*

paRi-paRi sYurGa said...

kak... terkedu dh ni. taktau nk ckap ape? boley ker? arwah atuk dulu pun penah bela anjing. tp sebb msa tu die kejer dgn org putih. die kena jaga anjing tu. tp........... org ni???? adehhh. taktau nk ckap ape.

Tijah said...

wallahuaalam...

status dia...Allah jer la yg tawu tu. aku penah dengar nih. dia ada blog jugak maa...

Khairiah Umyra said...

pernah baca juga blog dia ni. ada satu lagi blog. www.kittun.blogspot.com.

banyak dah orang komen pasal dia. siap gaduh-gaduh lagi. as far as i concern, dia pegang aliran hanafi..walaupun mostly kat malaysia ialah shafiee.

sebenarnya ada banyak pendapat jumhur ulama dalam situasi ni. definisi 'haram' dalam al-quran tu ditafsirkan oleh yang berpengetahuan dalam aliran fikrah yang beza. sebab tu ada mcm2 cabang jawapan.

hmmm...

Ms.Lilies said...

oohhh aku pernah masuk blog dia secara x sengaja....lagik hebat gambo2 dlm tu....

aku xtau nak kata apa tapi apa2 sok jawabla kat sana kan...

cokolat said...

no komen kan..
penah masuk jugak blog dia..

JO said...

a'ah. mcm mcm je kan. maklum la, dunia ni beso. bbilion org, bbilion ragam, adat, budaya, agama, etc semua.

psst, aku bela musang. :P ok2 je kan.

||alis|| said...

joy: umah aku ada 1 family musang atas bumbung umah nih ha.. hahaha! oit, sejak masuk U, mu dah jadik mama arinni ya~ lalalala~

Khairiah Umyra said...

alis..

pada aku, kita just hormat each other. if kita shafie, dan yakin dengan apa yang kita pegang..teruskan dan yakin. if ada yang hanafi, kita hormat pada mereka juga sebab mereka yakin dengan apa yang mereka pegang.

cuma...tunjangnya tetap satu. ISLAM. kalau setiap mazhab nak tegakkan kebenaran masing-masing, puak kafir tepuk tangan tengok kita berbalah.

alakullihal..hormat menghormati penting dalam Islam. sesama makhluk sespesies mahupun yang tak sespesies.

wallahualam

p/s: aku masih mengkaji definisi 'haram' dalam kitab. cuma aku masih tak jumpa ayat larangan membela anjing. jom kaji sama lis..malam ni buka tafsir surah al-kahfi *ihiks*

julietchun said...

aku dah komen pagi2 tadi, mana peginya?

tapi dlm banyak2 binatang lain naper yg tu jugak jadi pilihan.

tapi org melayu yg kaya banyak bela anjing skang ni.

||alis|| said...

khay: haa... mlm nih aku pon tak tido la... aku nak kaji gak!

kakjuliet: komen nan ado?haaa..haa.. tak tawu, sapa buat dia..~ org kaya rmai bela anjing, ko 'lagi maklum' kan? ko geng ngan org kaya sukmo, cam aku nih, kaya budi bahsa jer la.. heeeee ;P

JO said...

alis, ahahaha nanti ko bg eh satu family musang atas bumbung ko tu kat aku eh hahah :P

ahahaha mama arinni pn, arinni lah cik alis