Nuffnang

Thursday, July 2, 2009

bagaimana nak bagi muffin coklat kukus kembang?


pertama kali buat: ko tgk apa jadik???
.
.
.
akhirnya: muffin kukus ku, meleperrr jerr... haih..
.
.
.
idea...idea.... last2 aku masukkan jer dlm bekas pelbagai guna ini.
kemarin kan isi kuih chara...
.
.
.

jadik la gini pulak! tak kembang.... haih lagik...
.
.
.

oleh sebab nak tunggu kukus lama (1jam take turn untuk 50biji)
aku belek2 majalah FMUTM bagi nih. kakjah; ko mesti dah dapat kan?
banyak isunya, seronok aku baca!
.
.
.
MUFFIN COKLAT KUKUS
Bahan A
2 1/2 cawan tepung superfine (aku guna t/gandum, tuh yg tak gebu+kembang kot?)
1/2 cawan serbuk koko
2 cawan gula perang
2 s/k soda bikarbonat
1/2 s/k garam
.
.
Bahan B
1 cawan susu cair (aku ganti ngan susu tepung 2 s/besar)
1 cawan minyak
1 cawan air panas
1 s/k esen vanilla
.
.
Cara cara:
1. Panaskan kukusan dan lapikkan acuan muffin dengan paper-cup
2. Ayakkan tepung, serbuk koko dan soda bikarbonate.
3. Gaulkan semua bahan A supaya sebati.
4. Masukkan bahan B dan gaulkan rata supaya sebati.
5. Masukkan adunan dalam paper-cup
6. Kukuskan selama 25 minit dengan api yg *sederhana.
(*aku buat api sedang, tak jalan! maka terpaksa guna api besar)
7. Angkat dan hidangkan.
.
.
.

15 comments:

julietchun said...

yg meleper tu pass kat aku, tgh lapar ni,hehehe.

||alis|| said...

kakjuliet: ahahaha! nak ke kak? kekeke!

tasikmerah said...

sikit!

paRi-paRi sYurGa said...

usaha tangga kejayaan kak...
hehehe...



letak serbuk penaik lebih sket ker?
cehhhh.. cam terer jer.
hahaha.

Ms.Lilies said...

leper tu sama cam aku buat mula2 dulu hahaha....tapi aku bakar la...skrg dah gebu muffin aku....

haaaa rasanya dia gebu sebab aku pun gebu wakakaka

Cik Pah said...

nak kasik gebu? tanyalah chef mat gebu.. muhaha... entahlah..aku bab bab masak kek nih mmg fail.. eh? masak yg lain pun sama fail gak..

JO said...

yg, aku tau la nape kek ko tak naik. mungkin ko tak gune tepung naik kot. beli tepung yg naik terus. tayah letak serbuk penaik.

anyway tengs for the recipe, nk buat
ah, terliur je tgk.... :-P~

||alis|| said...

kaktasek: nak? mai umah saya, kakaka! kak, raya aku nak mai umah ko, tak kira! tak kira!

kakmimi: nak bakar gak ke? saya kekdahnya nak kurangkan bil letrik nih, muahahahha!

cikpah: mat gebu masak, malu ai yg melihatnya. dia masak apa sume wallaaa!

joy: yer la yang.. aku tak guna superfine, aku taruk t/gandum jer.. uhuks!

Na Shari said...

Alis buat muffin kukus....akak plak buat kek coklat kukus... First time gak tau... :)

paRi-paRi sYurGa said...

akak skip jer komen anim?

||alis|| said...

ANIM: wakakkakakaka! mahap eh... terlepas ketapi, patot laa asek terbayang "lebeykan serbuk penaik", psal dlm kepala dah sok pk: aku dah masukkan PAT SUDU KECIK SODA TUH... boleyyy?? haha! ok, 2nd time kasik jadik arrr.. ;P

cikna: kek coklat kukus cikna? waa.. dlm mode serba kukus rebus yer kita sesama.. ngeee...!

susudalambotol said...

alis, cuba lagi ye. saya ni lagi la tak tau apa2 pasal nak masak. tp lepas dah ada baby (insyaAllah) saya akan belajar masak. nak masak sendiri untuk anak dan suami :)

||alis|| said...

mommyhidd: hehehee... cuba jaya! bagus laa niat hidd tuh, suka2!! lagipun klau nak atau apa masakan pon sekarang dah ada myresepi.com ;)

haruan tasek said...

gunalah tepung naik sendiri..hu..hu atau bubuh yis

||alis|| said...

haruan: kang jadik lain kang? sapa mau makan? hahaha!