Nuffnang

Saturday, July 18, 2009

sapa punya resepi yg bleh masak dalm rice cooker, sila beri pada aku, ASAP!

WAWAWA!
mggu lepas masih tak punya dapur. tenung punya tenung, ada laa peok nasi karan, yg fungsinya selama ini aku tahu satu jer, TANAK NASI. *walau dulu masa kat uitm aku penah goreng ayamas chicken dalam tuh, but it was few years back.

pastu tenung plak adik2 umah, lihat muka masing2 dah tak bleh terima lagi makanan siam nih, as per aku ckp dlm n3 lepas2...

nekad, aku goreng telur dadar dlm peok nasi tuh;
cara2:
telur 5 butir, sedikit garam, cili api, bawang besar, sedikit planta, godak2, masuk dlm peok nasi tuh, tutup, tunggu 15minit, angkat, tak payah nak terbalikkan (sebab guna teori stim dlm peok nasi akan melakukan proses pemanasan yg berputar dlm peok tersebut.)

ok, satu menu siap! TELUR DADAR PLANTA.

takkan satu je menu? nak makan 9 orang nih makcik!

ok, thinking.....thinking......
nampak kentang. ok, buat lagi satu menu la camnih.

ok buat lauk kentang 3butir plak laa.
cara2:
kupas kentang, hiris2, tak bleh potong baji sebab lambat masak, minyak lebihan telur dadar biar je dalam peok nasi biarkan panas. masukkan kentang bersama planta. tutup peok nasi. biar masak. kuap balik kentang selang 7minit. kemudian ketuk bawang putih dan cili api, masukkan dlm peok nasi tuh. tutup lagi, konon nak bagi kekdah rasa garlic dan cili api tuh meresap dlm kentang. kemudian tutup balik, hingga kentang masak. masuk kentang dah masak dlm mangkuk, tuang kicap, gaul. (masuk kicap kemudian sebab takmo dalam peok nasi tuh hitam kat belah dalam.)

selesai. GILER KENTANG MASAK KICAP CILI API.

dua menu? cukup ker? HMMM....
ok, mari menjengah ke keluar pagar rumah.


TARRRRRRRRAAAAAAAAAAAAAAAA!
mangga putih tengah lebat berbuah! lalalala....

mari buat kerabu mangga tak semenggah!

cara2:
racik2 mangga 3butir, racik cili api, garam, gula. gaul. siap. (buat dua bekas, sebekas letak budu, sebekas tak letak, pasal aku kurang gemar budu nih sangat kalau makan nasi putih.)

so, siap udah menu ketiga! KAU RACIK MANGGAKU BERSAMA CILI API.

dah, kemudian baru tanak nasi 4pot besar. alhamdulillah, walau menunya tak semenggah, ada yg makan bertambah sebab selera makan beramai ramai. walau 3 jenis menu, tapi berkat.


aku pon senyum. gambar takde sebab aku tak bawak dgtal cam aku buat sementara nih, bz giler!


SO PASNIH, KALAU ADA SAPA SAPA CLAIM UMAH DIA TAKDE TUNGKU OR DAPUR GAS, JANGAN MAHU BIKIN ALASAN, SILA LAA AMEK MENU AKU NIH YER.. TOKSAH SEGAN2.. KOPIPES JER...

kakakakaka!



.
.



.

9 comments:

tasikmerah said...

aku masa zaman blajo dulu goreng kopok pun pernah dlm rice cooker. kat tempat on off tu sepit dgn penyepit baju supaya dia tak menendang bila periuk panas. ha ha.


.

||alis|| said...

haa.. btol laa..kekdah yg sama digunakanku bila buat menu giler kentang goreng tuh kakakaka!

paRi-paRi sYurGa said...

oouuhh... anim pun penah buat camtu. masak sardin, goreng telur, masak sup, masak tomyam, goreng kopok lekor.. buat cekodok. hahaha. smua masa zmn belajar. jimattttt. nak2 lg time bulan posa. peeerrgghhh. syiokk! kak tasek pkai sepit baju, kitorang pkai selotape yang itam tu.. tau? hehehe. rindu zmn belajar...............

::@FiQ said...

sume leh masak dlam rice kuker aper..kan??ape 2 jer.. nasik grg pon masak dlam tu leh!
sop2 lagik la senang!
wakakkaka

Tijah said...

hahahah. asal kita masak menu giler jer sejak domenjak ni ek? ni aku baru lepas makan asam pedas semlm. ikan dah habes so aku goreng ayam plak humban dlm kuah. risaikelll beb!

||alis|| said...

anim: oh, boleh eh? tang yg nak kasik heat dia on jer tuh, kami guna sok kaba lipat dopblas jer buat halang, hahaha!

@fiq: sume bleh buat, just takut peok tuh terbakar jer! hahaha! kang makan roti seri kaya lagik, takmo, takmo!

kakjah: jemenai nok.. biasa laa... tapi ko lagi la siap masuk gula merah dlm asam pedas, kakaka, giler murtad asam pedas tuh ko keje kan eh kak, kekekeke!

Ms.Lilies said...

Masa practical dulu aku ada buat gak...gulai sardin huhu licinnnnnn dikerjakan....jgn pandang rendah kat piuk nasi kan....smua blh jd

Monkey D Luffy said...

bertuah housemate ko

||alis|| said...

kakmimi: kan? best laa jugak masak guna rice kuker

zali: mmg "bertuah" pon, janji tak sakit pewot, sudah. kekeke..~