Nuffnang

Saturday, August 29, 2009

baru mee goreng basah nih...

semalam, oleh sebab jadual memasak sampai hari khamis, dan jumaat aku masih di rumah sewa, aku volunteer masak juadah berbuka, balik kelas aku terus pecut kete p family store, dlm kepala nak masak sejenis jer, mee goreng basah.

oke laa dah balik tuh, pang pung pang pung laa aku di dapur, yg lain tolong potong2 sayur, hiris2 fishcake...

sambil2 goreng mee, aku sempat goreng fries dan buat cendawan goreng jintan.

by the time aku hampir sudah, menggaul2 mee goreng dalam kuali, tibe2 one of adik rumah aku bersuara:

"kak alis, kalau saya ada abang yg baik, saya akan paksa dia kawen ngan akak!"

"....................................."

"kiter ada abang, kak. tapi dia nakal sket, tak islamik sangat."

"....................................."



(tuh baru kekdah aku buat mee goreng basah tuh, belum lagi buat beriani ayam kaa.. roti baladi inti daging unta kaa... kekeke!)



.

jawapan untuk "bolehkah mee perisa babi dimakan"?
jawapannya: jatuh shubahah, tetapi boleh dimakan (namun terbaik ialah elakkan terus). sebab segala mak nenek mee segera perisa apa pon, dlm bentuk daging (ayam, itik, lembu, tulang) ialah 100% sintetik, maknanya perasa itu tidak mengandungi 0.0000000000001% pon perasa asli. sama juga seperti ribena, hanya sintetik, tanpa perahan anggur yg sebenar.


.

sekian.

.

9 comments:

cun09 said...

salam...
^-^ tersenyum jee liza baca n3 nii...takkan mee goreng basah punye pasai terus berjodoh ko alis...

moral :... ^-^....jgn tunjuk pandai masak lebih2 eekk...takut adik2 kat umah tuu berebut nak buat kak ipar...^-^

cikgu mas said...

apa lagi Aliss tunjukkan kepakaranmu berderet nk wat menantu..

Tijah said...

ramainyer pembodek ko yer nok? hahahaha

||alis|| said...

salam ramadhan sume.. :)

liza: senyum jer yer.. hehehe! tak bleh tak masak laa.. walau tak sedap, tapi gigih n semangat tuh ada~ huhu..

cikgumas: hmm.. saya chop marwan, bleh cikgu? hehehe!

kakjah: kak.. aku ada daging kisar ayam ramly, apa resepi yg buat best ha? aku penah buat inti puff jer.. lain2.. bisa bikin apa lagi ya?

joegrimjow said...

jodoh kat mee goreng
ish2
lagi mlatoop

Monkey D Luffy said...

ada adik2 kenenkan tu... jgn jual mahal plak

||alis|| said...

papajoe: cam iklan ribena tuh jugak la kan? kekeke..

zali: yer la tuh, takpe laa.. kang kalau aku tak rajin masak, dia soh ceraikan plak, nanya ja.. :P

Ms.Lilies said...

nnt ko goreng 1 utk aku yek...hihihi..


btw tq for the info...

||alis|| said...

kakmimi: hehehe... bisa, mai datang raya umah nnt yer, kekeke! ok no prob.